Против смущения в храносмилането и гадене
Zingiberofficinale Roscoe, Zingiberaceae
Проф. д-р Радиша Янчич

Многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище и разклонена ризома. Стъблото му, обгърнато от листата, е високо около един метър. Цветовете му са събрани в класове. Защитните листа са жълто-зелени и подпират цветовете, устните на които са розови.

Растението се среща саморасло в югоизточна Азия, Индия и Китай, където се е използвало още през Античността. От тези страни с кервани се е пренасяло в Мала Азия, а след това в Рим. То е една от първите ориенталски подправки, познати на европейците в началото на Средновековието. Днес джинджифилът се отглежда в много тропически райони.

Между многото роднини на джинджифила са известните растения подправки като куркума (Curcuma longa) и кардамон (Elettaria sp.).

Джинджифилът се употребява като подправка и като лечебна билка. Той е една от най-важните подправки, които се получават от ризомата (коренището). В търговията подправката е позната като корен от джинджифил, което е неправилно, защото всъщност се употребяват само ризомите, от които израстват малки корени и нови зелени издънки. Събират се онези ризоми, които имат приятен мирис и остър вкус. Външната им страна е жълта, а вътрешната – жълто-зелена. Съдържат скорбяла, смоли, етерични масла.

Джинджифилът е често срещана подправка в ориенталската кухня. На запад повече се използва в сладкарството. В азиатската традиционна медицина се употребява против смущения в храносмилането и повръщане, както и като стимулант. Изследванията на състава на етеричното масло от растението посочват, че то съдържа съставки, които подобряват слюноотделянето, отделянето на жлъчна течност и стомашни сокове, а лютивите съставки действат против гадене по време на пътуване. Може да се използва под формата на чай. Екстрактът от джинджифил се прибавя към някои освежаващи или ферментирали напитки.

В света са известни и газирани напитки с екстракт от ризомата на джинджифила, плода на пипера (Capsicum sp.) и други видове (Smilax sp., Sassafras sp.), а производителите с всеки изминат ден предлагат нови продукти с екзотичен вкус. Бирата от джинджифил с малко алкохол е доста популярна в страните, където се говори английски език.

Класическата френска смес от подправки quatreépices („4 подправки”), чиято традиция е създадена в епохата на барока, се състои от мускатово орехче в комбинация с бял пипер, карамфил и джинджифил. Освен тях, в тази смес са възможни и черен пипер, бахар и канела. Всички тези съставки се смилат заедно и се образува хомогенна смес. Употребява се за подправка на ястия с месо (особено тези, които се варят дълго на слаб огън, като гулаш и рагу), както и за сосове и сладкиши. Всъщност това е един ,,подобрен” вид пипер, който се прибавя навсякъде,  където се прибавя и черен пипер, само че придава по-богат вкус.

препоръка

BETTY чай от джинджифил е направен от смесването на 100% растителни съставки с аромата на лайм и джинджифил. Има изключително ароматен и пикантно-цитрусов вкус. Леко лютивият вкус на джинджифила ще стопли тялото и душата ви, а лаймът ще ви освежи. Можете да го поднесете и като здравословна освежителна напитка през горещите летни дни.
Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!