Природен антибиотик
Vacciniumvitis-idaea L. – Червена боровинка
Vaccinium macrocarpon Ait. – Американска боровинка
Проф. д-р Радиша Янчич

Червената боровинка представлява вечнозелено пълзящо храстче. Листата й са яйцевидни, кожести, с червени точки по горната страна. Цветовете й са бели или светлорозови, събрани на гроздове във връхните части. Плодът е червен, лъскав и горчив. Вирее в иглолистните или иглолистно-широколистните гори, цъфти през май и юни. Употребява се като лечебно растение и като плод. Листата й се берат през пролетта, преди цъфтежа, а плодовете се събират наесен, когато са зрели.

Vaccinium macrocarpon Ait. – Американска боровинка

Американската боровинка е полегат вечнозелен храст с кожести яйцевидни листа, дълги до 20 мм, последователни, разпределени по вдървени в основата си клонки. Цветовете са със сраснали лилави листчета. Плодовете са сферични и червени, по-големи от листата, с  частично запазена чашка на върха. Плодовете са със сладко-кисел вкус като киселите ябълки.  Американската боровинка расте на влажни местообитания в северните щати на САЩ и в Южна Канада. Тя се отглежда в тези области и е една от комерсиалните култури. Употребява се като лечебно растение и като плод. Плодовете й се преработват в различни продукти. Конфитюрът от плодовете й е неизбежната добавка към ястията в САЩ и Канада в Деня на благодарността.

За боровинката се казва, че е природен антибиотик, защото предпазва от налепване на бактерии по стените на лигавицата в организма. Благодарение на наличието на биофланоиди се предотвратява заболяването на венците, сърцето и кръвоносните съдове, атеросклерозата (стесняване на кръвоносните съдове) и усложненията при диабет. Препоръчва се на всички, които са изложени на стресови ситуации или имат проблеми със сърдечно-съдовата система. През последните години чаят от сушени плодове или техният екстракт са търсено помощно лечебно средство при превенцията в лечението на уринарните пътища.

препоръка

BETTY чай от червена боровинка 30% е направен от смес, съдържаща 100% природни съставки. Предлага незабравим сладко-кисел вкус и освежаване. Ще се влюбите в него,  независимо от това, дали сте любители на чая. Можете да го поднасяте и като здравословна освежителна напитка през горещите летни дни.
Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!