За добро кръвообращение и против простуда

Sambucus nigra L. – бъз, свирчовина
Семейство бъзови  (Sambucaceae)

Бъзът е храст или дръвче. Кората на стъблото му е сива, напукана. Младите вейки са зелени, с видима бяла и мека сърцевина. Листата му са срещуположни, нечифтоперести, яйцевидно ланцетни, с остро назъбени и напилени листчета. Цветовете са едри, събрани в широки до 20 см щитовидни съцветия. Цветчетата са със силна миризма, дребни, бели до кремави, ясно видими.  Плодът е сферична лъскава и черна ягода с червен сок. Цъфти през юни. Бъзът е евро-азиатско растение и е разпространен на светли и топли места.

Използват се цветовете и зрелият плод. Съцветията се режат, когато цветчетата започнат да се отварят, суши се на сенчесто и проветриво място. Плодът се бере, когато е зрял, суши се бързо на слънце или в сушилни.

Бъзът е лечебно растение. Цветовете му имат сложен биохимически състав, действат потогонно и пикочогонно. Използва се под формата на чайни смески, заедно с цветовете на лайката, липата и върбовата кора, при простуди, грип, заболяване на горните дихателни пътища и ревматизъм. Когато се смеси с лист от живовляк, мащерка, корен от иглика и плодовете на анасон или резене, се получават отлични чайове против дълготрайна кашлица. По същия начин, но не така интензивно, действа и прочутият сок от цветовете на бъза.

Ако в началото на възпалението на гърлото и сливиците се използват цветовете на бъза, те ще ускорят лечението, защото засилват циркулацията и чистят организма. Чай от бъз може да се дава и на децата при варицела, за по-бързо оздравяване. Цветовете действат и като диуретик и помагат за отстраняването на отровните вещества, които се събират при артрит и подагра. Използва се и за лекуване на рани, порязване и възпаление, полезен е и за отслабване, защото ускорява метаболизма и отделянето на излишната вода от организма.

Чай от бъз е много полезен и за облекчаването на различните видове кашлица, прилага се при настинки и  грип, защото действа потогонно. Използва се и при хроничен катар и синузит. Облекчава отделянето на урина и изпразването на червата, помага и при болести на кръвообращението.

препоръка

BETTY чай от бъз има приятен и освежаващ аромат и вкус. Прясно приготвена чаша топъл чай ще Ви помогне да се преборите със симптомите на простуда и грип. Ще Ви помогне да намалите температурата си или ще облекчи кашлицата Ви.

Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!