Лекува, успокоява, разкрасява
Matricaria chamomilla L. (Asteraceae) – лайка, белеоч, лайкучка
(Syn: Chamomilla recutita (L.) Rauschert)

Проф. д-р Радиша Янчич
Цветната кошничка на лайката съдържа сложна смес от съставки, а лековитостта й се приписва на комбинацията от ефекта на всяка от тях, действа антибактериално и противовъзпалително, помага при зарастване на рани на лигавицата.
Лайката влияе благоприятно върху храносмилането, отделянето на жлъчна течност, успокоява стомашните болки в храносмилателните органи. Чаят от лайка е много популярен. Дава се на бебета и възрастни при нарушения в храносмилането, надуване, болки в стомаха и червата. Лайката често се комбинира с други лечебни билки под формата на чай и спиртни екстракти. Екстрактите и етеричното масло от лайка имат широко приложение във фармацевтичната и в козметичната индустрия. В Западна Европа вирее и се отглежда Anthemis nobilis L. – италианска лайка, която има подобни качества и употреба.
Ето какво казва за нея големият познавач на лечебната лайка професор Йован Туцаков: ,,Против надуване, газове, неразположения и стомашни смущения има голям брой миризливи (ароматни) билки, между които първо място заема лайката.” Лекарите и фармацевтите в Лондон, Париж и другите големи медицински центрове казват следното за нея: ,,Вашата лайка е наистина изключителна, но за съжаление я нямаме в достатъчно количество”, а две жени, професори в Университета на Филипините, изявиха през 1954 година следното: ,,Ние пристигнахме със самолет на конгреса в Париж; пътувахме два дни и две нощи и нямахме никакви храносмилателни проблеми, защото през целия път пиехме чай от вашата лайка вместо вода.”

,,Тези, които страдат от хронично храносмилателно разстройство, също споделят, че лайката им помага най-много. Бебета, които имат често стомашни колики, се успокояват и заспиват след няколко лъжички лайка.”

Лайката е едногодишно тревисто растение с характерена мирзма и височина от 10 до 60 см. Стъблото й е разклонено. Листата й са двойно или тройно пересто насечени. Цветните кошнички са поединични, с дълги дръжки. Цветното легло е конично изпъкнало и кухо. Вътрешните цветчета са жълти, а периферните – бели. Плодът е продълговата семка дълга до 0,82 мм. Цъфти от май до септември. Лайката е широко разпространен вид в Средна и Южна Европа, както и в умерените области на Азия. Може и да се отглежда. Цветните кошнички се берат, когато периферните бели цветове са в хоризонтално положение, сушат се внимателно на сенчесто и проветриво място или в сушилни. Етеричното масло се получава след дестилация на съцветията или цялата лековита част на лайката. Цветът му е наситено син.

препоръка

BETTY чай от лайка е с характерен приятен аромат, който отпуска и успокоява. Най-добър е прясно приготвен и топъл, когато етеричните масла на лайката, придаващи му благотворни свойства, действат оптимално.
Пригответе само една чаша, когато искате да се отпуснете и да се насладите на многото полезни неща, които ви дава. Може би тъкмо това ви е необходимо за спокоен сън през нощта. Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!