Сречко Змайкович

Всеки, който ходи може и да тича. Впрочем за всяко спортно занимание е нужна подготовка, за да опознаете възможностите на собственото си тяло. С помощта на процедурата ергоспирометрия ще разберете какъв е максималният ви пулс и каква е точната граница, при която тялото ви преминава в анаеробната зона. Интензитетът на тренировка се определя според максималния и минималния пулс.

При слабо натоварване (от 65 до 70 % от максималния пулс) ще ускорим метаболизма. При натоварване от 70 до 90 процента ще подобрим спортните си резултати. Това е приблизително и зоната, в която организмът преминава в анаеробна среда. В нея той не може да набави достатъчно количество кислород, вследствие на което в мускулите се отделя млечна киселина. Определете тренировката според възможностите си. Състезавайте се сами със себе си, следете организма си и начина, по който реагира.

Основи
Изборът на дисциплината бягане зависи от морфологичните характеристики и моторните способности на човек. Някои имат такива характеристики, че постигат по-добри резултати на кратки разстояния, а други – на дълги.

Основно правило при тренировката е организмът да може не само да се приспособи към усилията, на които е изложен, но и да бъде в състояние да понесе и по-голямо натоварване – за същото време да пробяга по-бързо по-голямо разстояние.  . Затова програмата на тренировката трябва да е с прогресивен интензитет и да включва достатъчно почивки, за да може организмът да се приспособи към натоварването.

Съвети
▪ Планирайте тренировката спрямо продължителността ѝ, а не спрямо броя на изминатите километри.

▪ Стъпалата и ставите укрепват при тичане по меки повърхности (трева или чакъл), а ако искате да укрепите бедрата, бягайте по нанагорнище.

▪ Преди тренировка направете загрявка.

▪ Обърнете внимание на техниката – от значение е да стъпвате с цялото стъпало (първо на петата, после на стъпалото и на пръстите).

▪ Не тренирайте жадни, но не пийте и прекалено много вода. Студената вода в големи количества може да стресира организма ви и да доведе до допълнително потене.

▪ Най-добре е да тичате сутрин или вечер. Избягвайте да правите тренировка на слънце, защото това допълнително ще натовари  целия организъм. Ако целта ви е да участвате в някое състезание през по-топлите часове на деня, постепенно изместете времето на тренировката към съответната част на деня.

▪ Маратонките трябва да са удобни и подходящи за този вид спорт.

Единствената разлика между професионалния спортист и любителя е времето на бягане. Един и същ участък ще отнеме повече време на едни, а по-малко на други. Правилното бягане по време на редовни тренировки ще укрепи сърцето и капилярната мрежа и ще увеличи капацитета на белите дробове.