Бояна Бугарски

Ако бременността се развива нормално, без признаци за възможни усложнения (болки, кървене, контракции, подуване на краката или проблеми от предишна бременност), то за бъдещите майки няма причина да се притесняват от пътуванията, разбира се, ако са добре подготвени. Бременността не е болест и ако всичко е наред и гинекологът ви разреши, промяната на обстановката може да бъде едно приятно изживяване.

Медицински документи: Важно да се вземат най-новите изследвания, сведения за кръвната група и здравната книжка. Хубаво е да се провери предварително къде в близост до планираното за отсядане място има гинекологичен кабинет. Също така е препоръчително да не се отсяда на места без лекарски кабинет. Ако се появят симптоми, подсказващи за възможен проблем, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Пътна аптечка: Пътната аптечка е задължитена, а освен лекарствата, които бременната евентуално пие, трябва да се вземат и средства против запек, диария или киселини. Най-добре би било да се посъветвавате с вашия лекар или фармацевт.

Транспорт: Всяко превозно средство има своите предимства и недостатъци, а бременната трябва да реши кой транспорт ѝ е най-удобен. Пътуването с кола може да е изморително, заради седенето, но почивките от време на време и на приятни места са преимущество. Ако се пътува с влак, е добре да е в спален вагон, за да може бременната да се изтегне. А, ако е самолет, трябва да се има предвид, че някои превозвачи изискват медицинско свидетелство. Автобусът е най-некомфортното средство, защото паузите са редки, така че е препоръчително да се избягва като вариант.

Време за пътуване: Между 14-та и 28-та седмица повечето бременни са в състояние да пътуват нормално. Впрочем, въздържайте се от път в горещините, а ако не можете, правете по-чести почивки и не забравяйте за хидратацията на организма. Избягвайте големите температурни разлики, ако пътувавате с кола с включен климатик.

Избор на дестинация: Препоръчително е да се избягват далчени, екзотични дестинации, заради продължителността на пътуването, възможните ендемични болести, задължителните ваксинации, хранителните натравяния и ухапванията от насекоми. Не се препоръчват места с голяма надморска височина – над 3000 м. И авантюристични пътешествия тип „престой в дивата природа“. Най-добре е да се избере спокойно място с много зеленина и на брега на море, река или язовир, до което има асфалтиран път (да няма „друсане“) и обособена инфраструктура – хранителни магазини, лекарски кабинет. Избягвайте слънцето между 10 и 16 часа, хранителни експерименти, заради възможните натравяния, както и отклонения от обичайния режим на спане и почивка.