Насладата от добрата игра

Александар Вучкович

През 30-те години на миналия век боулингът с девет кегли е забранен в няколко града на САЩ, защото работниците предпочитали да идат на боулинг, вместо на работа…

Боулингът е и спорт, и забавление. Боулинг играят хора от седем до 77 години, както мъже, така и жени, но мъжете могат да хвърлят топката по-силно и да предизвикат по-интензивно въртене. Специалистите препоръчват боулинга като добра форма на отдих, за отпускане след напрегнат и стресиращ ден. Смята се, че наред с отборния дух, този масов спорт подобрява концентрацията и координацията на движенията и укрепва мускулите на ръцете, краката, корема и гърба.

В Европа се играе най-много боулинг с девет кегли (кегелбан), а професионални първенства се провеждат ежегодно. Любителите на боулинга разказват, че обикновено се почва с посещение на някоя от многобройните зали с компания, преди или след кино или ресторант. За овладяване на основните техники са достатъчни няколко тренировки, а всичко останало е рутина, в която се изработва все по-добра координация на движенията. Целта на играта е проста. Трябва да ударите с топката кеглите, подредени в края на боулинг пистата и да свалите колкото може повече от тях, по възможност всички.

Игра за аристократи
Хората обичат състезанията по боулинг още от древността. В Оксфордския музей се съхраняват четири каменни топки, девет конични кегли от алабастър и трикрилна врата от мрамор на възраст
няколко хиляди години. Открива ги британският археолог сър Флиндърс Петри през 30-те години на миналия век в египетска гробница край град Луксор. Археолозите твърдят, че и древните полинезийци обичали да играят боулинг и то на пътеки със същата дължина, както и днес – 18,228 метра.

Смята се, че този спорт е донесен в Европа от римските легионери, а в Америка боулингът е пренесен преди четири века от холандски, немски и английски преселници. Писмени източници потвърждават, че боулингът е бил любим и на английския крал Хенри VIII (1491-1547), който бил смятан за всестранно развита личност, спортувал и бил изкусен музикант и поет. По негово време боулингът е игра само за аристокрацията.

Неговият предшественик, крал Едуард III (1312-1377), обаче забранявал на войниците си да губят време с игра на боулинг, вместо да се упражняват в стрелба с лък. Въвлечен във войната, наречена по-
късно Стогодишната война, Едуард III става известен и с учредяването на нов рицарски орден, „Орденът на жартиерата“ (The Knights of the
Garter), в който и сам членува.

В Германия била много популярна играта „Kegelspiel“, в която играчите търкалят малки дървени топки към девет кегли, разположени във формата на квадрат. Смята се, че първата оборудвана зала за боулинг в Русия е открита в хотелския комплекс „Космос“ в Москва през 70-те години на миналия век. Иначе Русия е 110-та членка на Международната федерация по боулинг.

В Европа има три вида боулинг с девет кегли, както следва: „Classic“ (NBC), „Bohle“ (NBB) и „Schere“ (NBS). Най-популярният вид боулинг е „Classic“, който се практикува в най-много страни. Основната организация е FIQ (Fédération Internationale des Quilleurs), отговаряща за боулинга с девет и десет кегли; основана е през 1952 г. с цел защита на интересите на всички боулинг играчи по света. FIQ има национални федерации във всичките пет олимпийски зони, 100 милиона членове, 10 милиона състезатели и над 250 000 боулинг писти. Затова се твърди, че боулингът е един от най-големите и добре организирани спортове в света.

Етикетът в боулинга
Днес боулингът включва и някои общи правила на поведение, които би трябвало да се спазват и от начинаещите аматьори в играта. Те са следните:
• Не излизайте на пистата, ако там вече има друг играч.
• Ако сте тръгнали към пистата едновременно с друг играч, предимство има идващият от дясната страна.
• Не вземайте топка, ако на пистата до вас има друг играч, който се концентрира.
• Ако сте на ред да хвърляте, подгответе се, така че останалите играчи да не ви чакат и да не пречите на играта.
• Ако при второто хвърляне топката ви влезе в контакт с кеглите, върнете се на игралното поле, защото така ще дадете възможност на друг играч да излезе на пистата.
• Дръжте се винаги в своята игрална зона.
• По време на хвърлянето на топката и след това фаул линията не трябва да се престъпва.
• Кегла, съборена от „пинспотера“ не се брои и играчът трябва да я върне ръчно на мястото ѝ
• За първото хвърляне на топката всички кегли трябва да бъдат точно на позициите си, а ако след хвърлянето се установи, че не стоят на местата си, то се обявява за невалидно и се повтаря.

Правила на играта
Има две системи боулинг – с девет или 10 кегли, като втората се нарича „американска“. Топките също могат да бъдат с различни размери, но винаги имат три отвора за пръстите. Препоръчва се топката да се вдига винаги с двете ръце, защото тежестта ѝ може да ви заблуди. Топките са с различно тегло и то винаги е означено върху тях. Колкото по-голям номер е топката, толкова е по-тежка. Трябва да се избере топка с такова тегло, че да може да се държи с лекота. Когато избирате топка, палецът трябва да влиза удобно и да излиза лесно от отвора за палец. Ако отворите на топката са прекалено тесни, пръстите може да заседнат в тях.

Кеглите се подреждат с помощта на механизъм в четири реда, така че да оформят триъгълник. На първия ред има една кегла, на втория са две, на третия три и на четвъртия – четири. Кеглата от първия ред е означена с номер едно, а последната отдясно с номер десет. Кеглите са раздалечени на 30 см, а точки се присъждат само за напълно съборени кегли.

Пътеката за боулинг е с дължина 18 метра (18,28 – 18,30 метра) и ширина от 1,04 до 1,07 метра. Пътеката за боулинг е намазана с масло и играчът може да се подхлъзне и нарани. Затова се използват специални обувки. Боулинг обувките имат специални кожени подметки, позволяващи им да се плъзгат леко по полето за засилване. Освен това специалните обувки предпазват пистата от повредите, които могат да се причинят от обикновени обувки.

Една игра се състои от 10 фрейма (frame), като целта е да се съборят колкото може повече кегли. Във всеки фрейм играчът хвърля два пъти, а максималният брой точки е 300. Ключовите думи, използвани от всички играчи, са: „страйк”, „спеър” и „сплит”.

Страйк имаме в ситуацията, когато играчът успее с първото хвърляне да свали всички кегли и да приключи фрейма. Ако играчът направи два страйка подред, това се нарича „дубъл“, а ако направи три – „трипъл“.
Спеър е термин, описващ ситуацията, в която всички кегли са свалени едва при второто хвърляне на топката от фрейма.
Сплит означава състояние в играта, при което след първото хвърляне са останали силно раздалечени кегли.

Известни играчи на боулинг
Първият играч, успял да спечели от състезания по боулинг един милион долара, е професионалистът левичар Ърл Антъни, шесткратен носител на титлата „Играч на годината“ и 43-кратен шампион на турнира на PBA (Professional Bowlers Association). Уолтър Рей Уилямс (Walter Ray Williams) е бил шампион на PBA 47 пъти, а през периода 1993 – 2009 г. е печелил тази титла 17 пъти поред.

Във филма A League of Ordinary Gentlemen от 2004 г. могат да се видят множество архивни кадри от спорта боулинг от 50-те и 60-те години на миналия век, усилията на играчите на средна възраст да съживят този спорт в края на ХХ век, както и драмата на шампиона на PBA да удържи още един сезон, въпреки че победителят е участвал в цели 20 турнира на PBA.