Александър Вучков

Белезите са преди всичко естетически и психологически проблем, който може да вгорчи живота ни и да понижи качеството му, от избягване на социалните контакти, намалена работоспособност, нежелание за излизане от къщи, до носене на дълги ръкави и др. подобни в най-голямата жега и избягване на плажове, басейни, фитнес зали

Повече или по-малко видимите белези по лицето, шията, деколтето, ръцете и краката са изложени на погледите на други хора и неизбежно провокират реакцията на околните (любопитство, съжаление, учудване, състрадание и т.н.), предизвиквайки различни психологични проблеми (затваряне в себе си, загуба на самочувствие, депресия и други).

Белезите се оформят при зарастване на рани, получени в резултат на изгаряния, разранени пъпки от акне или някакви други травми. Изградени са от нефункционална, съединителна, фиброзна тъкан, с по-различен цвят, релеф, дебелина и твърдост, която за мества нормалната кожна структура. Дори когато не са болезнени и не създават други проблеми, освен психологическите, лечението им не трябва да се отлага, защото е най-ефикасно, ако се приложи веднага след зарастването. Лечението на белези често е продължителен процес, който изисква постоянство, отдаденост и търпение, може да отнеме година или повече време и не би трябвало да се прекъсва и занемарява.

Неоперативното лечение на белезите се базира на ежедневно нанасяне на силиконови лепенки, кремове и гелове по лекарско предписание. Освен на тези локални средства, лечението може да се базира и на комбинация от различни методи за третиране на белези, като масаж, компресионна терапия, интралезийно приложение на кортикостероиди и лазерна терапия.

Оперативно лечение на белезите се прилага поради три причини: ако неинвазивните методи не дават очаквания резултат, ако белегът създава сериозен естетичен проблем, предизвикващ психични проблеми и, най-важното, ако белегът причинява някакъв функционален проблем – ограничена подвижност на пръстите, ръцете, затруднено движение на шията, очните клепачи и др. Реконструктивното лечение на белези се осъществява от пластични хирурзи, в сътрудничество и консултация с психолог и други специалисти, когато процесът на „узряване“ на белега завърши. Изключение са спешните случаи, когато белегът нарушава функциите на някой орган.

Прогноза на лечението: Изборът на най-ефективното лечение (или комбинация от терапии) се определя от пластичния хирург заедно с останалите лекари, а за пациента остава да спазва предписаното лечение, колкото и време да отнеме. Освен в редки и драстични случаи, белезите могат да се намалят до незабележими размери.