Текст: Д-р Вероника Делчевa

Няма малко дете, което да не се е оплаквало от болки в ушите. Обикновено болката е внезапна и неочаквана и често възниква в най-неподходящия момент – нощем или през почивните дни. За да успокоите детето и да му помогнете, докато установите връзка с лекар – педиатър или УНГ, трябва да бъдете добре информирани за основните симптоми и методи на лечение на ушните инфекции.

Кои са основните видове ушни инфекции?
Основните ушни инфекции са на външното и на средното ухо. Всяко дете е имало в детството си поне един епизод, свързан с неприятните болки в ушите.

Защо кърмачетата и малките деца боледуват по-често от отит?
Кърмачетата и малките деца боледуват по-често от ушни инфекции, защото имат анатомични особености, които предразполагат към това. Тяхната Евстахиева тръба е по-къса и по-широка, което улеснява проникването на инфекциите от носа и фаринкса към ушите. Обикновено децата, които посещават детски заведения, боледуват по-често. Заради несъвършенството на детския имунитет неваксинираните деца са особено предразположени към ушните инфекции.

Кои са най-честите причинители на отит в детска възраст?
Отитът в детска възраст много по-често е на бактериална основа. Причинява се най-често от стрептококи, стафилококи, пневмококи. От вирусните причинители най-чести са респираторно-синцитиалните, риновирусите и други. При лечение отитът преминава през различни стадии и отшумява за около 10 дни. За намаляване на отитите в детската възраст от 2010 г. в задължителния имунизационен календар на България е въведена безплатна конюгирана пневмококова ваксина. Тя се поставя на кърмачета след навършване на двумесечна възраст по определена схема.

Кои са основните симптоми на ушните инфекции?
Основните симптоми на ушните инфекции са: болки в ушите, висока температура, отпадналост, гадене, намаляване на слуха, а понякога и изтичане на гноевиден секрет. При кърмачетата често се наблюдава дърпане на болното ухо с ръка, трудно заспиване, внезапен плач и тревожност, нереагиране на звуци и шум.

Какви са рисковите фактори за развитие на ушна инфекция при децата?
Ушна инфекция се развива при нелекуване и продължително персистиране на хрема, при агресивен причинител и отслабен имунитет.

Може ли отитът да засегне слуха на детето?
Отитът може да засегне слуха на детето и да го намали. При правилно лечение на по-късен етап той се възстановява. Трябва да се има предвид, че има и много агресивни причинители на ушните инфекции, които могат да доведат до трайно увреждане на слуха или развитие на отогенен менингит.

Как да облекчим болките в ушите?
Една от тревожните ситуации за всеки родител безспорно е как да помогне на детето си, когато има болки в ушите. Още по-драматична е картината, когато това се случи през нощта. Детският плач тревожи и стресира повечето родители. Докато установите връзка с лекар, педиатър или УНГ, е необходимо да обезболите детето. Като начало, направете топъл компрес – поставете топла кърпа на болното ухо. Трябва да се даде на детето адекватна лечебна доза температуропонижаващ и болкоуспокояващ препарат, като препоръката е това да е препарат на основата на ибупрофен (съобразена с неговите килограми), който има противовъзпалителен и температуропонижаващ ефект. Това е и първо средство на избор в лекарските консенсуси за понижаване на температурата, когато надвишава 38.5°C.
Поставете обезболяващи капки за уши, като задължително огледайте и двете уши на детето – ако има изтичане на гноевиден секрет от ухото, не поставяйте никакви капки. Този симптом сигнализира за спонтанна перфорация на тъпанчето. След като успокоите острата болка, потърсете УНГ лекар – той ще проведе адекватно лечение, за да може детето да се възстанови напълно. Не на последно място – прегърнете детето и се постарайте да го успокоите. Покажете му съпричастност и го подгответе за срещата с лекаря.

Кога се налага изписването на антибиотик?
Изписването на антибиотик при лечение на детския отит трябва да стане от педиатър или УНГ специалист по съответните правила и критерии – консенсус за лечение. Лечението обикновено продължава 10 дни.

Кога се налага поставянето на вентилационни тръбички („макарички”) на тъпанчетата?
Поставянето на т. нар. макарички (тръбичките се различават по своята форма и големина, но най-често наподобяват макаричка) за дренаж и вентилация на средното ухо на детето изисква прецизна преценка от детски УНГ. Когато има хронична задръжка на течност в ухото за повече от 4-6 месеца или повече от 3 отита за 6 месеца, или повече от 5 за 1 година, тръбичките може да се вземат предвид от специалиста.

Как да предпазим детето от повтарящи се инфекции на ушите?
Основни стъпки за предпазване от повтарящи се отити са: кърменето в бебешка възраст, когато е възможно; навременно лечение на обикновената хрема; профилактиката на хроничните алергии, ако детето има такива; приучване от ранна детска възраст на поддържане на правилна хигиена на носа. От значение е и редовната консумация на пресни плодове и зеленчуци, когато детето вече може да приема такива храни. Приемът на имуностимуланти и имуномодулатори подпомагат несъвършения детски имунитет, когато лекуващият лекар е преценил, че са нужни. Не на последно място, много e важно детето да се отглежда в помещения без цигарен дим.