Как да ги лекуваме?

Майда Щимац

Лечението се основава на облекчаване на болките, намаляване на телесното тегло, умерени физически упражнения, поддържане на подвижността на ставите и избягване на наситени мазнини, трансмазнини, маргарин и рафинирани масла, които могат да бъдат причинители и възбудители на възпалителните процеси в ставите

Болките и отоците на една или повече стави на ръцете и краката са по-изразени при студено време и засягат много хора. Най-често причината е артрит, който се проявява в над сто варианта, основно под формата на ревматоиден артрит, остеоартрит и подагра. Прегледът от лекар е необходим както за адекватно лечение и облекчаване на оплакванията, така и поради вероятността симптомите да са сигнал за по-сериозно заболяване. Основни рискови фактори за болки в ставите са напредналата възраст и травмите.

Лечението при болки в ставите се основава най-вече на облекчаване на болките, корекция на неправилната стойка, понижаване на телесното тегло, както и на умерени физически упражнения и укрепване на мускулите, за да се намали натоварването на ставите и да се запази подвижността им. Много важна е и промяната на хранителните навици, защото причинители и възбудители на възпалителни процеси в ставите могат да бъдат наситените мазнини, транс-мазнините, съдържащи се в пържените храни, маргаринът и рафинираните масла. Затова правилното хранене има огромно значение.

Добър избор са студено пресованите масла, зехтинът, сусамовото и лененото масло, както и маслата от рапица и гроздово семе. Също така се препоръчва да се приемат повече омега-3 мастни киселини, т.е. да се консумират риба, ядки и ленено семе, за да се намалят оплакванията при възпалителни процеси в ставите. Препоръчва се и прием на каротиноиди, съдържащи се в морковите, чушките, тиквите, портокалите и останалите плодове и зеленчуци с ярки цветове. Пресните плодове трябва да се консумират поне два пъти дневно, а зеленчуците или сурови, или задушени.