Текст: д-р Бойчо Опаранов, началник на Отделението по ревматология на Военномедицинска академия (ВМА) в София

Болка, скованост и страдание при едва ли не всяко движение. Колко от нас се примиряват, че това са неизбежните „подаръци“ на възрастта? Истината е, че болките в ставите, които ограбват свободата ни на движение – а нерядко – и съня ни, не са „доживотна присъда“. Защо е важно да потърсим специалист още при първите им прояви? Попитахме д-р Бойчо Опаранов, началник на Отделението по ревматология на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Болките в ставите се дължат на дегенеративни или възпалителни заболявания, а нерядко са и симптоматични, обяснява д-р Бойчо Опаранов. Най-често страданието и дискомфортът се засилват с напредването на възрастта. „Започват да остаряват редица ставни структури – основно ставният хрущял. Той не е кръвоснабден, лесно раним е и не се възстановява. Стига се до износването му. Костите започват да се трият една в друга, което води до възпаление на ставите – а това допълнително уврежда хрущяла. В резултат пациентите се оплакват от болки, скованост и ограничени движения особено при натоварване“, разкрива подробно механизма на дегенеративните промени ревматологът. И признава, че артрозата се „подмладява“ – напоследък първите симптоми се появяват още на 30-35 години.

От „безобидните“ шипове до инвалидизацията
Коварното е, че в началото болките са „на приливи и отливи“. „Не бива да се неглижират, въпреки че отшумяват сами, защото колкото по-рано започне терапията, толкова по-рано може да се спре износването, за да не стига до необратими промени. Заради хроничното дразнене с времето костната тъкан, която е жива, започва да расте и се образуват т.нар. шипове“, обяснява д-р Опаранов. Те започват да притискат съседните меки
тъкани, съдове и нерви.

„Пациентите първоначално чувстват изтръпване. С времето оплакванията се засилват и ако не започне адекватно лечение, хрущялът малко по малко „изчезва“, а ставата се „загубва“. Пациентът може буквално да се инвалидизира – да стигне до патерици или да е на легло, като единствената алтернатива е операция и подмяна на ставата“, предупреждава началникът на Отделението по ревматология във ВМА.

Жените са в по-голям риск, менопаузата е критична
Защо артрозните заболявания „предпочитат“ жените – засега науката не дава категоричен отговор. „По принцип факторите за развитието на тези заболявания са комплексни – зависят от наследствеността, от начина на живот и степента на физическо натоварване, както и от съотношение между различните видове белтъци в хрущяла“, изрежда д-р Опаранов. Като уточнява, че по-твърдите хрущяли по-трудно се износват за разлика от по-гъвкавите.

Менопаузата при дамите е особено критичен момент – оплакванията се засилват именно тогава. Причината е в отпадането на ролята на част от  хормоните, които имат протективна функция по отношение на ставните структури, уточнява ревматологът. „Тогава жените се сещат, че имат стави и тръгват по доктори. Лошото е, че от много години са наблюдавали, че имат деформации – като т.нар. хеберденови възли на ръцете. Но няма ли болка – не търсят помощ. А щом се появи, обикновено вече е късно. Стига се до инвалидизация и страдание, което може да се избегне“, подчертава специалистът от ВМА.

Не носете тежко и внимавайте в планината
Движението е здраве, но не и при болки в ставите. „На първо място щадете ги и не прекалявайте с натоварването“, съветва д-р Опаранов хората с подобни оплаквания. „В обществото битува убеждението, че боли не боли, трябва да се движим, защото става по-добре. При артрозите е точно обратното – механичното натоварване на хрущяла допълнително го уврежда“, предупреждава ревматологът. Затова съветът му е,  ако докато се разхождате в планината или карате колело, изпитате болка, спрете и оставете ставата в покой. Д-р Опаранов препоръчва още на пациентите с артрози да не носят тежко и да внимават, когато се спускат по стръмни терени.

Инжекции и физиотерапия помагат
Има ли лек за болката в ставите? Съвременната медицина предлага редица възможности, но терапията изисква време и постоянство. „Хондропротекторите например, които съдържат глюкозамин сулфат в по-лесната за усвояване кристална форма, защитават хрущяла от износване. На пазара има два такива медикамента. Пият се минимум два пъти годишно, и то по 3 месеца. Терапията може да продължи с години или до живот – както е при лечението на високо кръвно“, не крие ревматологът. Причината е, че хрущялът няма кръвоносни съдове и всички вещества стигат трудно и бавно до него. Поради тази му особеност част от медикаментите – като инжекциите с хиалуронова киселина, се поставят директно в коленната, раменна или тазобедрена става. „Освен биологичен – да се подхрани хрущяла, това лечение има и механичен ефект – образува се филм, който намалява триенето и съответно подобрява движението на ставата и намалява оплакванията и нуждата от обезболяващи“, обяснява д-р Опаранов. Що се отнася до последните – при пациенти с артроза за облекчаване на болките обикновено се препоръчват нестероидните противовъзпалителни средства. Физиотерапията също помага. „Правят се процедури с магнит, нискочестотен ток или ултразвук“, уточнява ревматологът от ВМА.

И развалени зъби „отключват“ болестта на Райтер
Реактивният артрит или т.нар. болест на Райтер се предизвиква, след като болестотворен микроорганизъм попадне в дадена става и предизвика възпаление, разкрива д-р Бойчо
Опаранов. Най-често е провокиран от зъбни или стомашно-чревни инфекции или такива на пикочно-половата система. „При тези пациенти е важно да се предпише адекватна терапия за основното заболяване, а по отношение на артрита се прилага симптоматично лечение“, обяснява ревматологът.