Милена Исакович

Раменната става има сферична ставна капсула и е допълнително поддържана от ставни връзки и мускули, което я прави най-свободно подвижната в човешкото тяло.

В повечето случаи синдромът „замръзнало рамо“ се появява в едната страна – много рядко в двете, а се случва да се обостря ту в едното, ту в другото рамо. Болките могат да бъдат в резултат от някаква травма в тази област, под въздействието на климатичните условия (при застудяване и влажност), но и заради прекомерно психическо натоварване. Най-често те са вследствие на дегенеративни процеси в раменната става и околните мускули и сухожилия. Усещането е много неприятно и обикновено се разраства към врата и в посока към лакътя. Болките се засилват при движение, а могат да станат и по-силни през нощта. „Замръзналото рамо“ или още периартрит на раменната става (periarthritis humeroscapularis) до голяма степен намалява качеството на живот. Дори и неволните движения предизвикват дискомфорт. Подвижността на ръката е ограничена и обикновено болният има проблеми при извършването на някои ежедневни дейности – сресване на косата, къпане, обличане, хранене, писане и други. Ето защо това състояние трябва да бъде облекчено възможно най-бързо.

При внезапна болката в рамото и известна скованост на движенията на раменната става, говорим за остро (акутно) протичане на синдрома на замръзналото рамо. В повечето случаи симптомите отшумяват. Болестта може да протече и с болки с нисък интензитет при определени движения, съпътствани от постепенно, но все по-разрастващо се ограничаване на подвижността на рамото. С напредване на заболяването, дискомфортът става все по-силен, а проблемите с раменния пояс – все по-големи.

Лекарят е този, който трябва да постави диагнозата и то въз основа на проведен преглед – обяснения на пациента относно вида болка и подвижността на раменния пояс, рентгенова снимка и изследвания (седимент, кръвна картина и др.). Той ще предпише лечение, което може да включва болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти, локални инжекции и физикална терапия (целта ѝ е да възвърне подвижността на рамото). Масажите също благоприятстват терапията, но физиотерапевтът, трябва да е специално обучен.