Причини, профилактика и лечение

Весна Кнежевич Чосич

Ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за овладяване на болката и премахване на причините за нея, а редовната физическа активност, здравословното хранене, контролът на телесното тегло, упражненията за раздвижване и поддържане на подвижността се препоръчват в профилактиката на дегенеративните промени в костите и ставите

Болките в коленете, бедрата, глезените, раменете, гърба, ръцете, краката, шийния и долния поясен дял на гръбначния стълб влошават качеството на живот, а симптомите, макар обикновено да не застрашават живота, принуждават пациента да отсъства от работа и го затрудняват да изпълнява ежедневните си дейности. Още древните римляни са казали, че „успокояването на болката е божествено дело” (sedare dolorem opus divinum est), затова е важно колкото може по-бързо да се постави диагноза и да се започне лечението, тъй като причините са различни, а оттам и терапията.

ДЕГЕНЕРАТИВНИ ПРОМЕНИ: Голям процент от хората от двата пола – до 70% от случаите, развиват лумбален синдром и остеоартроза, или ревматизъм. Заболяванията от групата на дегенеративния ревматизъм не са трайно лечими, но състоянието се подобрява с физикална терапия и аналгетици. Неприятна болка в гърба или кръста, която прави непоносимо всяко движение и която може да се придружава и от скованост, са усетили поне веднъж в живота си около 90% от хората на различна възраст, а при половината този проблем се е повтарял многократно.

Лумбалният синдром, за който често говорят като за „болест на цивилизацията”, се предизвиква от прекалено натоварване на гръбнака, прищипване на нервни коренчета (когато болката се разпространява до стъпалата), повишена минерална плътност на костите, остеопороза, слабост на гръбните мускули, големи физически натоварвания. Риск от възникване на това състояние е възможен при повдигане на предмети, навеждане и рязко обръщане. Проявява се по-често при пълни и физически неактивни хора, затова трябва да се обръща внимание на телесното тегло, здравословния начин на живот и редовната физическа активност.

Диагностицира се чрез компютърна томография (КТ) и магнитен резонанс (МР), а лечението е насочено към овладяване на болката и премахване на причините за нея. Във фазата на остра болка се препоръчват затопляне и покой, който не трябва да трае много поради отслабването на защитните мускули на гърба. Болката се овладява с аналгетици (ибупрофен, парацетамол). Полезни са физическите упражнения за раздвижване и поддържане на подвижността на долния поясен дял на гръбнака и укрепване на мускулите (кинезитерапия), които се учат под надзора на физиотерапевт.

Остеоартрозата, или „ревматизъм”, е „болест, която блуждае”, тъй като симптомите на „бодежи”, топлина и болка се редуват по различните стави – на началния етап, когато някоя става се натоварва по-дълго време, а по-късно дори и нощем, по време на покой. Проблемът възниква поради промени в хрущяла, който губи еластичността си, а с годините – между 50 и 60, се променя и структурата на хрущялната тъкан, намалява съдържанието на вода и настъпват промени на молекулярно ниво. В профилактиката помагат правилната стойка на тялото, корекцията на плоскостъпието, физическата активност, правилното хранене и предпазването от затлъстяване. Оплакванията се облекчават с физиотерапия, регулиране на телесното тегло и препарати против възпаление на ставите. Влагата и студът влошават състоянието.

РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ: Ревматичните заболявания включват дегенеративните хронични заболявания, възпалителните заболявания и извънставния ревматизъм, който по правило засяга рамената и лактите, а болните се оплакват от болки при движения на ставите в определена посока (вдигане на ръката в рамото).

Възпалителните ревматизми (ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес, полимиозит, различни васкулитни синдроми) са редки, засягат 3-4% от пациентите с ревматични заболявания и могат да доведат до увреждане на други жизненоважни органи и да застрашат живота на пациента, и изискват продължително лечение и контрол. С възникването на възпалителни заболявания са свързани и наследствени фактори; лечението се осъществява в специализирани институции, а лекарствата се вземат цял живот.

РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ: От това прогресивно ставно заболяване боледуват около един процент от възрастните, а в Европа над три милиона души страдат от симптомите на тази болест. Причината за него е неизвестна, като засега само се предполага, че появата на хронично възпаление на ставите, постоянни болки и трайна инвалидност се дължи на комбинация от инфекция и генетична предразположеност.

ЗАТОПЛЯНЕ: Промените на атмосферното налягане, влажността на въздуха и ниските температури влияят върху влошаването на ревматичните състояния и болестни симптоми. В много случаи е полезно да се затоплят ставите, да се обличат топли дрехи, да се слага вълнена превръзка около болната става и да се използват бани в хладка вода. Топлината обаче невинаги е полезна, при някои възпаления важи принципът „колкото по-студено, толкова по-добре”, затова за затоплянето на болното място трябва да се посъветвате с лекар. Помага и лек масаж на околните мускули и леко раздвижване на болната става. Препоръчва се и почивка на бани и санаториуми, по препоръка и след консултация с лекар.

В Музея на фармацията в Дортмунд, Германия, могат да се видят изложени котешки кожи, тъй като някога се е вярвало, че топлината на котешката козина облекчава ревматичната болка и това „лекарство” е можело да се купи в аптеките. В една енциклопедия на стоките от 1814 г. пише: „Кожите от диви котки се използват от хората против болки в ставите”. Впрочем, преди осем години ЕС забрани вноса на кучешки и котешки кожи.