Текст: д-р Татяна Василева, семеен лекар

Вируси, бактерии, мразовито време – през зимата гърлото е първата им „мишена“. В сезона на респираторните инфекции, острият фарингит е една от най-честите диагнози, които д-р Татяна Василева поставя.

Безобидно ли е, когато гърлото съхне, пари и „дращи“, а всяко преглъщане е мъчение? И защо лечението „на крак“ може да отключи хроничен проблем? Отговорите потърсихме от семейния лекар с над 30-годишна практика д-р Татяна Василева.

„Острата болка в гърлото е често срещан симптом, особено през зимата, която минава под знака на респираторните инфекции“, признава д-р Татяна Василева. Най-често причина за нея е възпаление във фаринкса (гълтача), назофаринкса (носоглътката) или тонзилите (сливиците).

Острият фарингит може да бъде предизвикан от вирус, бактерия или да е с токсичен характер. „В 80 на сто от случаите обаче причината е именно вирусна инфекция“, споделя опита си семейният лекар. Зачервеното и болезнено гърло при този „сценарий“ обикновено върви „ръка за ръка“ с висока температура и хрема, които отшумяват в рамките на няколко дни.

Лайка, липа и мащерка облекчават

„Годишно възрастните страдат от възпалено гърло между два и четири пъти. При децата инфекциите на горните дихателни пътища са още по-чести – могат да достигнат от 6 до 8 пъти в по-студените месеци – от есента до пролетта.

Причината е не само в по-незрялата им имунна система, а и в постоянния „обмен на вируси“ в детски градини и училища“, обяснява д-р Василева.

Лекарства, туширащи болката и температурата като ибупрофен и парацетамол, както и витамини – това обичайно предписва семейният лекар при остър фарингит. „Локалните средства – спрейове, пастили, дори обикновените лукчета, също облекчават, защото овлажняват лигавицата“, обяснява семейният лекар.

И народната медицина не е за подценяване. „Билковите чайове – особено лайка, мащерка, липа, са чудесно природно лекарство за възпаленото гърло, категорична е д-р Василева. С лъжичка мед и няколко капки лимон се превръщат в еликсир. „Много е важно чайовете да се пият леко топли, не горещи, защото врялата течност може да нарани допълнително лигавицата“, напомня семейният лекар.

Внимавайте със сухия въздух

Сухият въздух е „враг“ на гърлото, категорична е д-р Василева. Затова е добре, щом лекувате респираторна инфекция – а и през целия студен сезон, когато се сгряваме с парно, климатици и печки, да следим влажността – особено в спалнята.

„Непрекъснатото изсушаване променя състава на гърления секрет. Когато той се сгъсти, се променя балансът на микроорганизми в устната кухина, което е предпоставка за инфекции“, изтъква семейният лекар.

Неслучайно овлажняването на лигавиците помага и при справянето с фарингита – затова д-р Василева препоръчва на пациентите си инхалации. „Най-добре е да се правят с все по-популярните домашни небулизатори вместо над тенджера с вряла вода и сода, както ни лекуваха бабите“, смята д-р Василева.

„Достатъчно е да се капне малко физиологичен разтвор в апарата. Инхалацията позволява бързо втечняване на гъстите секрети и облекчава болките и дискомфорта“, обяснява д-р Василева.

Не боледувайте „на крак“

Макар болките в гърлото да са наглед банално оплакване, подценяването на острия фарингит може да го превърне в хроничен. До този проблем често се стига, когато се натрупат няколко последователни заболявания, карани „на крак“.

„Симптомите му са парене, чувство за чуждо тяло при преглъщане, постоянно дразнене, дрезгавост на гласа, суха кашлица – особено нощем“, изрежда ги семейният лекар. Хроничният фарингит е упорит и изисква редовни консултации с УНГ специалист, който да проследява пациента. „Неприятното е, че в студеното време се обостря“, не крие д-р Василева.

„Хроничният фарингит често се дължи и на синузит, изкривена носна преграда, сънна апнея – все диагнози, за които е характерно нарушено носно дишане и системно дишане през устата, което износва гълтача“, уточнява семейният лекар.

„Причина за „отключването“ му може да стане и работата във вредна среда – например с химикали, както и лошо контролираният гастро-езофагиален рефлукс (ГЕРБ), при който лигавицата е атакувана от киселинността на стомашните сокове. Затова е важно да се търси и при възможност отстрани първопричината за фарингита“, подчертава д-р Василева.

ПО-ЧЕСТО

Стрептококите разболяват малчуганите

Възпалението на гърлото и сливиците понякога се дължи на бактериална инфекция. „Особено уязвими спрямо тях са децата – най-вече във възрастта до 14-15 години“, сочи практиката на д-р Татяна Василева.

„Най-често причинителят на това възпаление е бетахемолитичният стрептокок от група А“, уточнява семейният лекар. При този тип инфекция често се налага и прием на антибиотик, какъвто обичайно не се предписва при зачервено гърло – например, ако температурата е над 38 градуса, сливиците са подути и гнойни, а лимфните възли – болезнени. „Стрептококовата инфекция вече се доказва и с бързи антигенни тестове след вземане на гърлен секрет“, обяснява семейният лекар.

„Ангините са особено мъчителни за малките пациенти, защото не могат да преглъщат, трудно се хранят, понякога дори отказват да пият вода, уплашени от болката, а това е много опасно, защото дехидратацията е коварна“, споделя опита си д-р Василева.

Риск от усложнения при бактериалните фарингити и тонзилити има – но за щастие не са толкова чести. „Инфекцията може да порази синусите, средното ухо, ставите, бъбреците, затова навременното и адекватно лечение е много важно“, предупреждава опитният семеен лекар.