Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Болки – червената лампа за нещо нередно в организма

Болки 1 - корица
16.09.21

Човек изпитва стотици пъти болки в живота си – ожулени колена, порязване, болки в гърба, болки в зъба, счупен крак или ръка и др. Болките идват като защитен импулс на организма, който ни казва, че нещо не е наред и трябва да вземем мерки. И тогава се обръщаме към лекар. Има хора, които при всеки дискомфорт търсят специализирана помощ. И други, които отиват на лекар само в краен случай.

Болката е субективна, тъй като всеки човек има различен праг на търпимост към болки.

Болки 2 - търпимост

Болки - търпимост !

В динамичното ни ежедневие често водим нездравословен начин на живот. Приемаме за нещо нормално да дишаме мръсния въздух на големите градове, да живеем под постоянен стрес в забързаното ежедневие, да хапваме пълни с „Е”-та и химия храни, да висим с часове, вперили поглед в компютрите, телевизорите и смартфоните, да ползваме изключително много автомобилите си вместо да се движим пеша. Така с течение на времето се появяват болки в различни части на тялото. Защото натрупването на вредни навици води до „прегряване” на организма.

Повечето хора се стряскат след някои по-сериозни болки и се стремят да променят начина си на живот – внимават какво слагат на трапезата си, започват да подбират храната и питиетата си, отдават се на спорт или танци, понякога търсят помощ и в медикаменти, които потушават болките.

Някои болки, които ни сполетяват, отминават бързо. Други изискват по-дълго лечение и внимание. Затова правилната диагностика и назначеното адекватно лечение са много важни. В противен случай минаваме курс, по време на който болките са сведени до нула, но не е приложена терапия за излекуване на първопричината за появилия се дискомфорт. И след време болките отново се обаждат.

 Най-силните болки, които изпитваме:

Болки от мигрена – Мигрената е много болезнено състояние. Преживелите мигрена поне веднъж, никога няма да забравят това ужасно усещане за пулсиращи болки от едната страна на главата, гадене и чувствителност към светлина. Понякога мигрената може да продължи и по-дълго – три или повече дни до пълното ѝ отшумяване. Болкоуспокояващите медикаменти не винаги помагат. Човек трябва да лежи на тъмно и тихо място и да чака, докато атаката премине.

Болки от счупени кости - Фрактурите най-често се срещат в областта на глезените, бедрата, рамото и носа. Останалите счупвания или спуквания са сравнително по-редки, което обаче не ги прави по-малко болезнени. В подобно състояние, ако човек лежи и не мърда много, може въобще да не усеща болки. Но при ставане или движение получава пронизващи болки.

Болки 3 - кактус

Болки - потърсете помощ!

Болки от сърдечна атака – При инфаркт човек обикновено изпитва болки в центъра на гърдите, които описва като усещане за тежест, стягане или изтръпване. Тези болки могат да са толкова силни, че пациентът да колабира. Болката може да се разпростре към челюстта, врата, гърба, ръцете или стомаха. При подобни усещания е най-добре пациентът или неговите близки веднага да потърсят спешна помощ.

 

Болки в гърба и от разместване на прешлените – Почти всеки човек в даден момент от живота си е имал болки в гърба. Това състояние засяга 8 от 10 души. Едни от най-честите причини за болките са разместването на дисковете в гръбначния стълб в резултат от травми или вдигане на тежки предмети. Болката е внезапна и силна, обикновено в областта на кръста, влошава се при кихане и кашляне, но се успокоява в легнало положение. Разместените прешлени често причиняват и пълзяща болка в краката. В повечето случаи болкоуспокоителните помагат, но проблемът трябва да се реши с добра рехабилитация или операция при нужда.

Болки от артрит – Страдащите от артрит търпят постоянна и често агонизираща ставна болка. Тя се усеща обикновено в бедрата, коленете, китките или пръстите. Дискомфорт от този тип може да се появи внезапно или с течение на времето. Често се свързва с мускулните болки и сковаността в ставите. В такава ситуация е важно да се правят упражнения. Пациентите могат да приемат болкоуспокояващи, но един добър физиотерапевт би помогнал да се изготви програма от упражнения, която да е по-ефикасна.

 Болки от раждане – Чудото на появата на нов живот има своята болезнена цена за майката. Самото раждане е сред най-болезнените състояния. Човешкото тяло може да издържи до 45 единици болка. Но по време на раждане женското тяло издържа до 57 единици болка – това е равнозначно на 20 счупени кости едновременно. Но това не е единствената болка, която бъдещата майка трябва да изтърпи. Преди самото раждане, започват болезнени контракции.

Болки 4 - мигрена

Болки - видове

Болки от бъбречна криза или изкарване на камъни от бъбреците – Една от една от най-силните болки, които могат да се случат на тялото. Някои твърдят, че тези болки са по-силни от тези при раждане. Интензитетът зависи много не само от прага на чувствителност, но и от размера и структурата на камъка, който се придвижва по канала, за да излезе. Бъбречните кризи са познати на не малък брой хора. Болките понякога са придружени с промяна цвета на урината към по-розово заради наличие на кръв в нея, болезнено уриниране, гадене. Изисква се медицинска помощ за овладяването на бъбречната криза. Когато камъните не предизвикват запушване, болката не е така силна и се определя като тъпа.

Болки от изгаряне втора степен – Изгарянето на котлона е болезнено. Част от хората обаче са изпитали и много по-силните болки от сериозно изгаряне.

Изгарянето има четири степени. Първата е най-лекият вариант, при който е засегнат само най-горният слой на кожата. Третата степен има тежки последици за организма - при нея всички слоеве на кожата са увредени, а това застрашава човешкия живот. Четвъртата е най-тежка – на практика при нея кожата е овъглена. Най-болезнена от всички е втората степен на изгаряне, тъй като при третия и четвъртия вид нервите са засегнати и болката не се усеща. При втората степен на изгаряне се разрушава дълбокия слой на кожата, но не и нервите. Дори възстановяването е изключително болезнено. Използваните медикаменти за лечение облекчават инфекциите, но не и болката.

Болки от апендицит - Възпалението на апендикса се нарича апендицит и може да се лекува само хирургично. Болките от апендицит обикновено започват в центъра на стомаха и след това се преместват в долната дясна страна на корема, където се засилват. Ако болката от апендикса се игнорира дълго време, това може да доведе до отравяне на кръвта и дори да довете до летален изход. Така че, ако усетите болка ниско долу в дясната страна на корема, не я пренебрегвайте.

Болката е субективна, тъй като всеки човек има различен праг на търпимост към болки.

Най-силните болки, които изпитваме

cross