Сигнал за здравословен проблем

маг.-фарм. Урош Чакар

Болката може да се определи като неприятно усещане, но и като емоционално чувство, когато сме в съзнание, които са свързани с увреждане на телесните тъкани.

От гледна точка на еволюцията човекът се смята за най-съвършеното същество заради способността си да извършва редица нервни функции като говор, памет и мислене, които са изключително важни и присъстват във всеки миг на живота му. За комуникацията с околния свят обаче са необходими и сетива, с помощта на които получаваме информация от външната среда и които са в тясна връзка с висшите нервни функции.

Нашите сетива са тези, които провеждат информация до нервната система за един изключително важен стимулатор, а това е болката. Тя може да се определи не само като неприятен сетивен проблем, но и като емоционално преживяване, свързано с увреждане на телесните тъкани, когато сме в съзнание. Болката се намира в тясна връзка с говора, паметта и мисленето и това се потвърждава от редица всекидневни ситуации. Такмо заради това болката е стимулатор, който активира рефлекса за избягване и така предпазва тялото ни от увреждания и ни помага да се стараем в близкото и далечното бъдеще да избягваме дразнението, създало неприятно чувство.

От гледна точка на еволюцията болката може да се смята за едно от най-старите чувства, което е характерно дори и за най-низшите животни. Неприятното чувство, предизвикано от болката, изпраща информация до централната нервна система и създава представа в мозъка за необходимостта от премахване и избягване на подобни нежелани усещания. Пример за това е горещият предмет, който всеки от нас е докосвал поне веднъж в живота си.

Според световното сдружение за проучване на болката със седалище във Вашингтон болката може да се определи според възникването й в тялото, според това коя система от органи обхваща, според продължителността, траенето и етиологията й. И макар че различните автори изтъкват и други класификации на болката, може да се каже, че тя продължава, докато неприятният стимулатор, който я създава, не се отклони или ако наранената телесна тъкан не се излекува.

Хронична и акутна болка
При някои медицински състояния като периферна невропатия или ревматичен артрит болката може да продължи с години. Според продължителността си тя може да се определи като хронична, която трае над шест месеца, и акутна, която отшумява в рамките на 30 дни. Във времевия интервал между тези две чувства се помества субакутната болка.

Може да се каже, че най-често срещаната болка е ноциоцептивната. Тя се предизвиква от въздействието на механични, топлинни и химически дразнения, които се регистрират от периферната нервна система, преминават през ноциорецепторите, чувствителни на температурни промени (при докосване на горещи или студени предмети), на механични повреди (при прискрипване на пръст) и химически дразнения (когато шампоанът влезе в очите ни, а те се насълзяват.)

Ноциоцептивната болка може да се раздели на висцерална, соматична дълбоколежаща и повърхностна. Висцералната болка възниква при възпаления и исхемия, а може да я съпровождат и други неприятни състояния като гадене и повръщане. Дълбоколежащата соматична болка се появява при повреди на мускулите, сухожилията, костите (фрактури или навяхвания) и кръвоносните съдове и не е точно локализирана. Повърхностната соматична болка възниква на кожата или повърхностните телесни тъкани при нараняване с остър предмет и се намира точно на мястото на раната.

Как да победим болката
Болката влияе лошо върху качеството на живота ни и ни забавя в извършването на всекидневните ни задължения. И тъй както е необходимо да разберем как настъпва, така трябва и да знаем как да я победим. Най-често тя може да се неутрализира или да спре след подходяща лекарска терапия, която включва не само нестероидни антифламаторни лекарства, аналгетици и миорелаксанти, но и антидепресиви.

Всички тези медикаменти помагат за намаляване и неутрализиране на болката, а някои от тях могат да се купят и без рецепта. Но понеже е възможно да се появят и странични фактори, важно е те да се вземат по съвет на лекар и след консултиране с фармацевт.

В някои ситуации е възможно да се освободим от болката с помощта на нервните функции. Мисълта  за някаква приятна случка, слушането на музика, правилното дишане и медитацията в някои случаи помагат да се освободим от болката. Положителните мисли и смехът също могат да помогнат, но да се има предвид, че болката не трябва да се занемарява, защото, от една страна, е симптом за здравословен проблем, който трябва да се лекува, а от друга, отклоняването му осигурява по-качествен живот.

Храната като лекарство
В аптеките могат  да се намерят много  хранителни добавки, които помагат при решаване на проблема с болката като например препарати с куркума или екстракта й, чиито лечебни свойства потвърждава и индийската медицина аюрведа. Иначе куркумата се използва в готварството като подправка, придаваща приятен вкус на храната.

Също така лютите чушки и особено семената им съдържат лековития алкалоид капсаицин, който е главна съставка на кремовете, предназначени за външна употреба за премахване на болката. При болки в ставите се препоръчва препарат в комбинация с глюкозамин и хондроитин.

Това, с което се храним, и начинът, по който го правим, влияе върху общото ни здравословно състояние, и оттук върху болката, но връзката между нея и храната още не е изяснена. Знае се обаче, че някое възпаление например може да предизвика болка, а чрез храната тя да се намали. Чесънът например е природен източник на съединения, които въздействат върху пътищата на болката и я облекчават подобно на някои лекарства.

Черешите и вишните също показват положителното си въздействие върху ограничаването на възпаленията. Според едно изследване при пациентите, които боледуват от гихт и са консумирали тези плодове, съществува с 35% по-малка възможност за появяване на неприятна болка в сравнение с болните, които не са ги използвали в храната си.

Ненаситените мастни киселини като омега-3, намиращи се в рибата и зехтина, могат да намалят възпалението, а заедно с това да облекчат състоянието на болка при пациенти с ревматоиден артрит. От друга страна, наситените мастни киселини, каквато е арахидоничната киселина в животинските храни, могат да ускорят възпалението, а с него – и болката.

Психическата болка
Психическата болка се появява и се развива под влиянието на психически и емоционални фактори, както и на поведението. Стресът, с който се срещаме всекидневно и който до голяма степен влияе върху психофизическото ни състояние, е една от причините за възникването на този вид болка. Някои от най-честите й прояви са главоболие, болки в гърба и стомашни проблеми.

Специалистите, които се занимават с изследването на психогенната болка, смятат, че тя е еднакво индикативна както всяка друга. Канадският психолог Роналд Мелзак казва за психогенната болка, че възниква, ако вярваме в съвършенството на медицинската диагностика, открила останалите й причини. За съжаление, далече сме от подобна непогрешимост.