Сигнал, че трябва да се консултираме с лекар

д-р Йелена Стефанович, общопрактикуващ лекар

Имайки предвид, че болката е субективен феномен, най-добрият вариант е сами да я оцените. Изключително важно е пациентът да опише в детайли вида и мястото на болката, на къде се разпространява и кога се появява, както и да води дневник на болките, защото някои от тях продължават с месеци, а дори и с години.

Болката е предупредителен сигнал, който тялото изпраща при нараняване, вследствие на някакво заболяване или нарушение на функциите на даден орган. Тя е неприятно сетивно или емоционално преживяване, което се появява при съществуващо или потенциално увреждане на тъканта и е най-честият симптом, както и основна причина, пациентът да се консултира с лекар. Усещането за болка е в резултат на сложен процес на възникване и предаване на болезнения импулс от болковите рецептори до мозъчната кора и обработката му. Болката е сложно субективно усещане, повлияно от психологически, социални, емоционални и много други външни фактори и обстоятелства.

В зависимост от пола, възрастта, средата, възпитанието и други предпоставки, хората реагират на болката по различен начин. В някои случаи прагът на поносимост на болка се променя. При възпаления той е по-нисък. Силните емоции като страх или гняв могат да потиснат усещането за болка (тоест прагът на болка е по-висок), подобно на депресивните състояния.

Причини за болката и класификацията ѝ
Причините за болката са неприятни механични дразнения, травми, химично увреждане, подлагане на екстремни температури (голям студ или топлина) или патологично състояние на организма. Болката може да бъде класифицирана по различни начини:

Спрямо патофизиологичните промени болката може да бъде ноцицептивна и невропатична:
Ноцицептивната болка е в резултат на активацията на болковия рецептор и възниква при увреждане на кожата и меките тъкани (соматична болка) или вътрешните органи (висцерална болка).
Невропатичната болка е в резултат на прякото увреждане на нервната система и може да бъде периферна и централна. Смесената болка обхваща ноцицептивна и невропатична болка, които се припокриват. Според интензитета ѝ може да бъде описана като слаба, умерено слаба, силна и непоносима, а според продължителността си е остра и хронична.

АКУТНАТА (ОСТРА) болка е симптом за някакво заболяване, краткотрайна е, остра и с висок интензитет. Може да се яви като първи признак за потенциално опасно за живота заболяване, например – болката в гърдите при инфаркт на миокарда или болки в корема при апендицит. Може да бъде придружена от сигнали за повишена активност на вегетативната нервна система – високо кръвно налягане, потене, сърцебиене, учестено дишане.

ХРОНИЧНАТА болка обикновено се описва като „бавна“, глуха или тъпа и продължава с месеци или с години. За разлика от акутната, тя няма защитна функция, но пречи и нарушава качеството на живот. Тя е
характерна при състояния на депресия. Хроничната болка не е симптом, а самостоятелно заболяване.

Болката не трябва да се игнорира
Какъвто и да е характерът на болката, тя не трябва да се приема с лека ръка, особено ако е постоянна. За разлика от острата болка, която изисква спешна лекарска консултация, хората са в състояние да търпят продължителната и се обръщат към специалист едва, когато тя наруши всекидневните им дейности. Най-важни са навременното разпознаване и лечение на причинителя. Хроничните болки са упорити и често с неизяснен произход. Обикновено те са трудни за лечение, терапията им е по-дълга и изисква постоянно лекарско наблюдение. Съществуват специални клиники за лечение на болки, както специализирани заведения за диагностика и лечение на хронични болезнени състояния.

Дневник на болките
Оценката на болката започва с нейната анамнеза. Имайки предвид, че болката е субективен феномен, най-добрият вариант е сами да я оцените. Изключително важно е пациентът да опише в детайли вида и мястото на болката, на къде се разпространява и кога се появява. Освен това той трябва да си води специален дневник на болките. Лекарят ще анализира причината, местоположението, качеството, продължителността и времето, в което се появява болката, факторите, които я усилват и облекчават, вида на медикаментите и дозите, в които пациентът да ги приема. Взима се под внимание и влиянието на болката върху качеството на живот и професионалната дейност. От изключително значение е да се прецени и психичното здраве на пациента.

Лечение на болката
За измерване на интензитета на болката се ползват различни видове скали – цифрова (с числа от 0 до 10), вербална (няма болка, много лека, лека, умерена, силна (интензивна), много силна (непоносима) ), визуално аналогова, както и такава с 6 пиктограми с различни изражения от усмивка до плач. Анамнезата на болката се допълва от
физически преглед и психосоциална оценка. Допълнителни диагностични прегледи (ЯМР, КТ) се прилагат при нужда. За разлика от острите болки, хроничните са по-трудни за лечение. Целта на терапията е да се редуцират интензитета и честотата на болките, както и да се подобри качеството на живот. При лечението се прилагат фармакологични и нефармакологични методи.

НЕФАРМАКОЛОГИЧНИТЕ методи са физиотерапия, хирургични методи, акупунктура, транскутанна електрическа нервна стимулация (ТЕНС) и психотерапия.
ФАРМАКОЛОГИЧНОТО лечение се обуславя от продължителността и интензитета на болката. Аналгетичната стълба се определя по скалата на интензитета на болката. Важно е медикаментите да се приемат редовно в точно определените от лекаря времеви интервали. При лечението на хроничните болки се прилагат и блокери (локален анестетик, кортикостероид, глицерин), които се инжектират директно в нерва или непосредствено до него.

Най-добри резултати за облекчаване на болката се постигат при комбиниране на различни терапевтични подходи. Мултимодалният подход на лечение подразбира максимална аналгезия, оптимално качество на живот и минимум странични ефекти. Подкрепата на семейството и приятелите, както сътрудничеството с лекаря са от голямо значение за успешното провеждане на лечението.

Превантивните мерки включват спортни дейности и превенция на стреса. Движението и почивката забавят ревматичните заболявания и стареенето. Най-важно е, да не пренебрегвате болката. Тя не трябва да се търпи, а да се лекува.

БОЛКАТА, КОЯТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕНЕБРЕГВА
– Силната болка в гърдите може да бъде знак за сърдечен удар;
– Силното главоболие, освен синузит и начална фаза на мигрена, може да бъде знак за по-тежки заболявания;
– Изключително силното главоболие може да бъде знак за аневризма;
– Не трябва да пренебрегвате силния и пулсиращ зъбобол. Всеки възпалителен процес може да прерасне в гангрена и е бомба със закъснител, която може да навреди на целия организъм;
– Болките в корема, в зависимост от местоположението си, могат да бъдат знак за язва, камъни в жлъчката, кисти на яйчниците;
– Болката в гърба може да бъде причинена от артрит, възпаление на нервите или дискова херния. Понякога болките, предизвикани от панкреаса или жлъчката, се чувстват в областта на гърба;
– Болката в долната част на гърба и слабините е най-чест знак за възпалителни процеси в бъбреците, камъни в бъбреците или пикочните пътища или инфекции на отделителната система;
– Болката и отокът в краката може да бъде предупредителен знак за съществуващ кръвен съсирек.
Ето защо, ако почувствате подобни болки, трябва да се консултирате с лекар, който въз основа на местонахождението и характера им и след провеждането на допълнителни изследвания, да ви постави конкретна диагноза.