Текст: Христо Събчев

Състезанията по смесени бойни изкуства, или ММА (от англ. – Mixed Martial Arts), през последните десетилетия набират все по-голяма популярност. Както личи от името, ММА представлява съвкупност от различни видове бойни спортове като борба, бокс, самбо, кикбокс, джудо, бразилско жиу-жицу, карате и други, което позволява на състезателите да водят боя както с удари от изправено положение (страйкинг), така и с борба на земята (граплинг). Макар и някои хора да асоциират практикуващите този спорт с „мутри” и „биячи”, в основата на ММА е заложено използването на спорта за изграждане на режим, дисциплина и водене на здравословен начин на живот.

Историята
Най-ранните форми на смесените бойни изкуства датират от преди 6000 години в Древен Китай, като са били измислени от военна формация, наричана Шуай Джао. Представлявали са съвкупност от древен стил на борба и кунгфу, като е имало елементи, основополагащи съвременните жиу-жицу и джудо. По-късно, в Древна Гърция, е измислен спорт, наречен панкратион, където са се използвали стилове и техники, близки до модерните бойни изкуства. През 648 г. пр. Хр. панкратионът е заложен в програмата на 33-ата Олимпиада. Там са разрешени абсолютно всички хватки и удари, без хапене и драскане. Играело се е без рундове, докато някой от бойците не се предаде или загуби съзнание. Далеч по-късно, в средата на XIX век, смесените, или както са наричани тогава „хибридни”, бойни изкуства се появяват във Франция. Спортът е наречен савате, като се прилага за противодействие на стандартните бойни техники. В началото на ХХ век първите турнири по смесени бойни изкуства се провеждат между Япония и държавите от Четирите азиатски тигъра – Тайланд, Сингапур, Хонконг (днешен Китай) и Южна Корея. През 1980 г. се организира първата регламентирана ММА лига в Пенсилвания, САЩ, наречена Tough Guy Contest (Сблъсък на коравите мъже), по-късно прекръстена на Battle of the Superfighters (Битка на супербойците). През 1983 г. местният сенат обаче забранява битките.

В наши дни
За първи път терминът ММА е използван от журналиста Хауърд Розенберг през 1993 г. като част от анализа на турнира UFC 1 в САЩ. Впоследствие веригата Ultimate Fighting Championship се превръща във водеща по отношение на организирането на състезания по смесени бойни изкуства в света.
Схватките се играят в специална „клетка” във формата на осмоъгълник, наречена „октагон”. Всички рундове са по 5 минути. Мачовете са по 3 рунда, а тези за титла – 5. Между рундовете има по 1 минута почивка. Главни мачове на събития, които не са за шампионски пояс в съответна категория, също са 5 рунда. За разлика от Древна Гърция и Китай, тук са забранени повече удари, като такива в слабините, бъркане в очите, ритане на съперник в главата, когато е повален, удари зад тила, скубане и други. Бойците са разделени в осем категории, в зависимост от това колко тежат – „муха” (до 57 кг), „петел” (61 кг), „свръхлека” (66 кг), „лека” (70 кг), „полусредна” (77 кг), „средна” (84 кг), „полутежка” (93 кг), „тежка” (120 кг) и „свръхтежка” (без ограничения).

През следващите вече над 20 години ММА генерира все по-засилен интерес и да привлича все повече спонсори. Успоредно с това нарастват и парите, които се въртят около турнирите, както и таксите за платено излъчване по телевизията. Подобно на останалите спортове, и смесените бойни изкуства си имат своите звезди през годините в лицето на бойци като Фьодор Емеляненко, Ренди Кутур, Нейт и Ник Диас, Брок Леснар, Мирко Крокоп и Конър Макгрегър. Последният е може би най-известният боец в този спорт в последно време, най-вече заради ексцентричния си характер. Преди няколко месеца ирландецът се би с боксовата легенда Флойд Мейуедър по правилата на бокса, като срещата в Лас Вегас генерира рекордни приходи от близо един милиард долара. Освен UFC сред най-известните ММА организации по света са Bellator, WSOF, K1 и други.

През последните години спортът се популяризира изключително много и при жените. Сред различните видове бойни изкуства ММА е един от най-подходящите за самоотбрана. Много дами се занимават и професионално с този спорт, като най-известните имена са Ронда Роузи, Миша Тейт, Крис Сайборг, Холи Холм, Пейдж Ванзант и др.

Българската следа
Подобно на повечето бойни спортове ММА бързо започна да трупа успехи в България. В момента шампионската титла в тежка категория на WSOF е в
ръцете на Благой Иванов-Багата. Роденият в Сандански боец печели пояса през 2015 г. и вече има три успешни защити. Един от най-успешните наши ММА бойци е Станислав Недков-Стъки. През 2011 г. той става първият и единствен досега българин, който записва мач и победа в UFC. Впоследствие Стъки прекратява рано кариерата си заради контузия. В момента е президент на учредената преди три години Българска федерация по ММА. Състезаващите се там бойци бързо започнаха да жънат успехи, като националите печелят редица златни медали от европейски първенства и дори златен от световно първенство – на Александра Тончева, която триумфира на шампионата на планетата през 2016 г. в Лас Вегас.

Екипировка
Ако човек иска да се занимава със смесени бойни изкуства, задължително трябва да си набави и нужната за това екипировка. Подобно и на другите спортове цените са различни в зависимост от марката и производителя. Основните атрибути са ръкавици (от 40 лв. нагоре), шлем за главата (от 50 лв.), бинтове за ръце (8-10 лв.), протектор за слабини (от 15 лв.), протектор на уста (от 20 лв.), протектор за крака (от 50 лв.). В почти всеки голям град в България вече има лицензирани клубове, където се тренира ММА от най-ранните възрастови групи за деца, за жени и за възрастни.