Почти еднакви, а съвършено различни

Д-р Радмила Костич, педиатър

От първия ден мислете за това как вашите близнаци са напълно различни личности. Съществува невидима нишка, свързваща ги за цял живот, а вашата задача е да възпитате у тях самостоятелност.

Съществуват два вида близнаци. Еднояйчни близнаци се раждат, когато една вече оплодена яйцеклетка се раздели на две еднакви части и всяка от тях продължи да се развива самостоятелно. Тогава децата са от един и същ пол и имат идентичен генетичен материал. Двуяйчните близнаци са от две различни, отделно оплодени яйцеклетки. Могат да бъдат еднополови или разнополови, а генетичният им материал е сходен колкото при обикновените братя и сестри.

В някои семейства вероятността да се родят близнаци е по-голяма, като значително по-често се раждат двуяйчни близнаци. Това се случва в резултат на съвременните методи за стимулиране на овулацията и инвитро оплождането, при което едновременно се инжектират повече ембриони. Бременната с близнаци жена е под зоркото око на лекаря и такава бременност винаги се смята за рискова. Обикновено тя завършва с преждевременно раждане или планирано секцио. Мисълта, че на път са близнаци, винаги поражда различни усещания. Двойната радост от очакването на нови членове в семейството е примесена със страх от уморителните задължения, които ви предстоят. Отглеждането на близнаци не е просто удвояване на грижите. Това е напълно различна отговорност, изискваща да използвате целия си интелект, търпение, сила и жизненост.

Започнете с подготовката и покупките навреме. Подсигурете си и приемете помощта на останалите членовете на семейството, свържете се с майки, които имат близнаци. Бързо минава периодът на адаптация към новосъздалата се ситуация, но пред вас остава трудната задача да подготвите две нови, колкото еднакви, толкова и различни, за живота личности.

През първите две години грижата за близнаците не се различава съществено от тази за останалите деца. Рядко се срещат майки, които успяват едновременно да кърмят и двете деца, но за щастие съществуват адаптирани млека, които са адекватен заместител. Приспособете всекидневния ритъм на хранене, спане и други занимания с този на останалата част от семейството, но и спрямо характера на всеки от близнаците. Ако едно от децата е по-лакомо, първо нахранете него, а другото оставете да се наслади на млякото на спокойствие. Първо изкъпете бебето, което няма да раздразни с плач и негодувание братчето или сестричето си. Ще ви бъдат необходими няколко седмици, за да опознаете характера на всяко от тях. Обикновено включването на твърда храна е по-лесно в компания, а любопитството по време на общото хранене ще улесни и приема на първата лъжичка.

Майките безпогрешно различават децата си не само по външния им вид, но и по държанието им. Още от първия ден мислете за това, че те са напълно различни личности. Съществува невидима нишка, свързваща ги за цял живот, а вашата задача е да възпитате у тях самостоятелност.

МИСЛЕТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ КАТО ЗА ИНДИВИДУАЛНИ ЛИЧНОСТИ: Това са две деца, които случайно са се родили по едно и също време. Дори да имат еднакъв генетичен материал те не трябва да бъдат просто другата половина от близнаците. Ще свикнете с това по-лесно при разнополовите или при тези, които нямат голяма прилика помежду си. Ако се изкушите да си облекчите живота с покупката на еднакви дрехи, то се замислете, дали ще ви е приятно сестра ви винаги да носи същата като вашата рокля или пък най-добрата ви приятелка – абсолютно същите обувки. Предложете им да изберат и отстояват своя избор за цвят, форма, звук. Техният късмет е, че имат компания за игри, хранене, спане, но и за караници и неразбирателство. Желанието ви да изглеждат и да се държат еднакво, само защото са близнаци, няма да им бъде интересно за дълго, а по-късно може да има като последствие и изразена потребност да се отличат със своя собствен стил.

РОДИТЕЛИТЕ НА БЛИЗНАЦИТЕ: Често ги гризе съвестта, защото имат малко или много предпочитания към едното дете. Признайте, че е много по-лесно да прекарате деня с дете, което с желание яде здравословна храна, спи по цяла нощ, гука щастливо, играещо си само в креватчето, докато другият близнак (а не очаквайте да бъдат еднакви!) плаче щом наближи време за баня и сън, иска да го носите през по-голямата част от деня.

Ще ви бъде много по-лесно, ако още по време на бременността, се подготвите, че ще имате две различни деца, които само се раждат по едно и също време. Приемете, че и чувствата ви по отношение на всяко от тях ще бъдат различни, защото родителството предполага непрекъснато емоционално взаимодействие. Тъй като близнаците ви са уникални личности е нормално и усещанията ви да бъдат напълно различни. И така ще се появят двама уникални тийнейджъри, а след това и зрели хора. Това е целта на родителството, нали така?

ПОСТАРАЙТЕ СЕ ДА НЕ ГИ СРАВНЯВАТЕ! Те започват живота си по едно и също време и място, но не е задължително да продължат в една и съща посока. Прекомерното сравняване и подтикване към съревнование не е здравословно. Златно правило е да се похвали всеки успех, а отчитането на неуспех важи и тук. Родителите могат да забележат интересите и склонностите на децата си, а те са различни както при близнаците, така и при останалите братя и сестри. Овладяването на учебния материал и задълженията изглежда по-лесно, ако седят на един чин и си помагат взаимно. Проблем ще бъде, ако единият е спортен тип, а другият, например, гений в математиката.

Никой не обича да го сравняват постоянно с някого и да му определят пътя. Подкрепете и позволете всеки от тях да има собствен стил на обличане, да слуша своята музика, да избира сам приятелите си и местата за излизане. На децата ще им бъде по-лесно да взимат самостоятелни решения, освен, ако не очаквате от тях друго.

БЛИЗНАЦИТЕ КАТО ФЕНОМЕН НА ПРИРОДАТА: Учените се заинтересували от близнаците още в края на деветнадесети век. Оказва се, че при еднояйчните близнаци, разделени непосредствено след раждането, може да се наблюдава колко съществена роля оказват външните фактори при развитието на еднакъв генетичен материал в различна среда, докато двуяйчните близнаци са съвсем различни. Разнообразни научни проучвания потвърждават, че общият генетичен материал бележи живота на близнаците, определяйки външния им вид, интелектуалност, способности и склонности. Влиянието на външната среда е също много важно – храненето и грижите, но и възпитанието, отношението на родителя към близнаците е определящо за развитието им без оглед на генетичния материал. Не е никаква тайна, че съществува някаква неразгадаема връзка между децата, които са заедно от зачатието си. Да имаш толкова специален другар и в добро и в лошо е голямо богатство и добра основа за развитие.