Текст: Христо Донев

Волейболът е най-популярният отборен спорт в света заедно с футбола и баскетбола. Това е изключително натоварваща игра, защото повечето нападателни и защитни действия се извършват по време на вертикален отскок високо над мрежата и на играчите им се налага да водят истинска битка с гравитацията.

ИСТОРИЯТА
Спортът е създаден в САЩ през 1895 г. от Уилям  Морган. Той поставил мрежа за тенис на височина  197 см и неговите ученици започнали да прехвърлят през нея плондер от баскетболна топка. В началото броят на участниците не бил ограничен, а също така началният удар се изпълнявал с една ръка на един крак. Морган нарекъл играта „минтонет“. След една година на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд играта получава своето име „волейбол“ по предложението на професор Алфред Халстед. В превод от английски „волей“ идва от volley, термин, използван в тениса, удар по летяща топка, преди да докосне земята, и ball, което означава топка. Международната федерация по волейбол (FIVB) е основана през 1947 г. и включва 218 национални федерации (2002 г.). Тя е втората по численост спортна организация в света след Международния олимпийски комитет (МОК). Европейската конфедерация по волейбол (CEV) е основана на 21 октомври 1963 г., базирана е в Люксембург и включва 54 федерации от Европа. Волейболът е олимпийски спорт от 1964 г. Приет е на заседанието на МОК в София.

ПРАВИЛАТА
Волейболът е отборен спорт, в който вземат участие два отбора от по 6 състезателя, разделени от мрежа, минаваща през средата на игрището. То е с размери 9х18 метра. Мрежата е с височина 2,43 м при мъжете и 2,24 м при жените. Целта на всеки отбор е да свали топката в полето на противника, като се спазват определени правила. Целта е достигане на 25 точки в един гейм, а разликата с тези на противника трябва да бъде 2 точки. Играе се до победа в три гейма, но ако се стигне до 2-2, тогава петият гейм се нарича тайбрек и се играе до 15 точки, като условието е отново да има 2 точки разлика. Разиграването започва, след като състезател на един от отборите изпълнява сервиз (изпраща топката в противниковото поле с удар с ръка, като това може да стане с подхвърляне на топката и удар от място или с отскок). Целта е топката да премине над мрежата между двете полета и да падне в това на другия отбор. Посрещачите на противника от своя страна не трябва да допуснат топката да падне в полето им, като имат на разположение 3 докосвания, за да я върнат обратно в изпращащия отбор. Всеки един от играчите има право само на едно докосване, преди някой друг да играе с топката. Обикновено първото отиграване е за посрещане на топката, второто за създаване на възможност за атака и третото трябва да изпрати кълбото в противниковото поле, като целта е то да стане трудно за хващане и връщане обратно. Топката трябва да бъде с форма на сфера, да е изработена от естествена или изкуствена кожа, на обиколка трябва да е между 65 и 67 сантиметра и на тегло от 260 до 280 грама. В един отбор има пет поста: разпределител (насочва топката към най-удачното място за атака), център или главен блокировач (атакува къса или ускорена топка в непосредствена близост до разпределителя. Освен това, понеже играе главно в центъра на първа линия, той участва във всички блокади), посрещач или краен нападател (обикновено завършва комбинациите и завършва с най-много точки в мача), диагонал (играе в зоната, диагонална на разпределителя, напада най-често от по-задната линия) и либеро (изпълнява основно защитни функции при посрещането на ударите).

У НАС
Волейболът е най-успешният отборен спорт в историята на България. Мъжкият и женският национален отбор имат 2 сребърни и 1 бронзов медал от Олимпийски игри, 1 сребърен и 4 бронзови медала от световни първенства, 1 златно, 1 сребърно и 5 бронзови отличия от европейски първенства.За първи път играта е показана в Руското техническо училище в София през 1922 г. През 1924 г. дружество „Сила“ включва волейбола в своята програма за спортна подготовка, а през 1925 г. се организира и първото официално състезание по волейбол в България на II мъжка гимназия в София. През
1926 г. волейболът се разпространява и в Русе, Казанлък, Бургас, Пловдив, Перник, Пазарджик. България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение. Първите опити за това са през 1928 г., когато се решава, че в градското първенство по футбол на София ще могат да участват само тези спортни клубове, които имат отбори по волейбол и баскетбол. Първата официална международна проява на българския волейбол е на първата Балканиада в Букурещ през 1946 г. Нашите заемат трето място за мъже и жени след Румъния и Югославия. Българската федерация по волейбол е втората в света след Чехословашката и е основана през 1947 г. с името Централен комитет по волейбол. Последният голям успех на националния отбор за мъже е през 2009 г., когато България печели бронзов медал на Европейското първенство в Турция. През
2015 г. нашите завършват със сребърен медал на първите в историята Европейски игри в Баку, Азербайджан.