маг.-фарм. Душан Голич

При превенцията и лечението на хипертонията употребата на лечебни билки под формата на препарати, както и храната,  може  да  помогне в коригирането на високото кръвно налягане.

Стандартната терапия на високото кръвно налягане се базира върху прилагането на установени комбинации от лекарства, чиято ефикасност се проверява при редовните контролни лекарски прегледи. Високото кръвно налягане трябва да се лекува по този начин. При превенцията на хипертонията обаче, когато кръвното налягане е малко повишено, предхипертоничното състояние може успешно да се коригира чрез използване на лечебни билки под формата на препарати, както и чрез храната, физическата активност и въвеждането на здравословни навици в храненето, без много сол и мазни храни.

15Чесънът е известен като природно лекарство за намаляване нивото на триглициридите в кръвта. Екстрактът от чесън може да увеличи допълнително нивото на азотомоноксида в кръвта, който е физиологичен вазодилатор, с други думи, разширява кръвните съдове и има важен антихипертоничен ефект.

 

9Овесът съдържа диетични влакна и намалява нивото на захарта и мазнините в кръвта. Клиничните изследвания посочват влиянието на овесения екстракт върху релаксирането на кръвните съдове, затова се препорчва използването на фитопрепарати или по-чести дози овесена каша.

 

13Глогът се използва в традиционната медицина при лечението на сърдечна слабост и високо кръвно налягане. Екстрактите от глог са кардиотончни, но имат и атиоксидантно действие, т.е. изчистват организма от вредните свободни радикали.

 

10Ленът е билка, богата на алфа-линоленска киселина, чийто употреба довежда до подобряване при лечнието на сърдечни болести, чувствителен стомах и ревматични заболявания. Препаратите от лен се използват за намаляване на холестерола в кръвта или като алтернатива на незаситените киселини омега-3.

 

8Доматите се използват широко в храненето, но и като суплемент, в чийто състав има бета каротин, витамин Е и  ликопени, които са силни антиоксиданти. Клинично е потвърден антихипертоничният ефект от доматения екстрат, затова горещо се препоръчва консумирането му през месеците, когато външната температура е висока.

 

11Какаото се консумира под формата на прах, като съставка на храните и шоколада и представлява подходяща превенция против кардиоваскуларните болести. Флавоноидите на шоколада могат да намалят нивото на свободните радикали в кръвта и да разширят периферното кръвообращение.

 

14Лукът се използва традиционно в културата ни като природно антимикробно растение, чието полезно въздействие довежда до повишаване на имунитета и укрепване на здравето. Когато се приема с останалата храна,  има леко антихипертонично действие. Лукът съдържа кверцетин, съставка, която е мощен антиоксидант и допринася за запазване на еластичността на кръвните съдове.

 

12Белият имел е известен коронарен вазодилатор (разширява сърдечните кръвоносни съдове), което е полезно в терапията на сърдечната исхемия. Водният и сухият екстракт от белия имел се използват под форма на фармацевтични препарати за намаляване на хипертонията.

 

7Магданозът е известен като растение, което стимулира отделянето на течности от организма, а това ускорява и изхвърлянето на солта и влияе върху намаляването на кръвното налягане. Смята се, че магданозът увеличава еластичността на кръвните съдове, което пък намалява риска от възникване на сърдечно-съдови болести.

В днешното време на бързи комуникации и бърза храна трябва да спрем за малко. Рецептата за оптимално здравословно състояние може да бъде попълнена със здравословни навици. През сезона, когато градините тънат в зеленина, не е трудно да ги усвоим, като се има предвид, че истинските съставки се намират около нас, в природата.