Текст: Валентина Бианки, натуропат

Обикновено обръщаме внимание на кожата само по естетически съображения, но този орган играе определяща роля и изпълнява важни функции за здравето на целия организъм. Кожата ни осигурява термална защита срещу промените във времето, както и биологична, като ни предпазва от външните микроорганизми. Има пречистващо действие – определят я като „трети бъбрек“ заради способността й да елиминира токсините и отпадните метаболитни вещества чрез потта. Извършва и сензорни функции – тя е нашият външен мозък, а състоянието на нервната система пряко засяга здравето на кожата.Здравето и красотата на кожата зависят от цялостното състояние на организма. Локалното приложение на лечебни растения или друга терапия върху кожата не може да бъде ефективно, ако кръвта не е пречистена, ако има нервен дисбаланс и най-вече ако храненето не е правилно, ако е прекомерно богато на протеини и животински мазнини и бедно на пресни зеленчуци и плодове, незаменими източници на антиоксиданти като витамини и микроелементи. Затова при много кожни прояви като екземи и дерматити не е достатъчно локалното приложение на кремове и лосиони, а са необходими вътрешни средства за защита.

Сред пречистващите растения избираме:

  • бреза – разтворът, приготвен от листата и пъпките ѝ, има диуретично действие и  премахва замърсяванията на кожата в случай на хронична екзема;
  • градинска теменуга – пречиства кръвта от токсични остатъци и разтоварва кожата;
  • голям репей – растение, дрениращо кожата и мощен антибиотик в случаи на инфекции като акне;
  • папрат – пречистваща и имуностимулираща, благоприятстваща отстраняването на пикочната киселина.

Важни са и растенията, които помагат в случаи на хроничен запек (който влияе отрицателно върху кожата) и които подобряват функцията на черния дроб: пресният сок от листа на глухарче има леко слабително действие и подкрепя черния дроб; семената от псилиум предпазват кожата; алоето увеличава перисталтиката, изцелява, успокоява и омекотява кожата.

Съществен фактор, който влияе на красотата на кожата ни, е ходът на времето. Годините водят до модификации на клетъчно и структурно ниво, което означава прогресивна и бавна промяна на външния вид. Първите естетически проблеми са сухотата, дехидратацията, появата на бръчки, които най-накрая стигат до увиснала кожа с промяна на структурата на лицето.

Може да се направи много, за да се забави този процес. Първото правило е да водите здравословен и балансиран живот, доколкото е възможно, както по отношение на диетата (да пиете най-малко 8-10 чаши вода на ден, да избягвате захарта), така и по отношение на навиците – да не пушите, да спортувате, да се излагате умерено на слънце. Зеленчуците, които хидратират кожата, са праз, червено цвекло и черен корен. Храните против бръчки, съдържащи големи количества витамин Е, мед, селен, необходими за колагена, са морковите, кълновете и мазните плодове: бадеми, орехи, кедрови ядки, маслини.

Избирайте кремове, съдържащи витамини и вещества с антиоксидантно действие (витамин Е, ретинол, витамин С, коензим Q10), особено ако живеете в замърсена среда. Също така е важно вътрешно да приемате добавки, които включват антиоксиданти като витамин С, липоева киселина, селен и полиненаситени мастни киселини, например масло от пореч или масло от пшенични зародиши в капсули.