Текст: Валентина Бианки, натуропат

Загубата на 50-100 косъма на ден е физиологична, но ако се надхвърли тази граница за продължителен период от време, оредяването започва да е очевидно.

Много заболявания могат да доведат до постоянна загуба на коса: проблеми с щитовидната жлеза (по-специално автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм), дерматологични заболявания (себореен дерматит и псориазис). Не само химиотерапевтичните лекарства, използвани при рак, но и антидепресантите, антихипертензивните лекарства, както и противозачатъчните причиняват повече или по-малко тежка алопеция. За да се излекуват отслабването на косата, посивяването, косопадът или първите симптоми на стареене на косата, е необходимо да се разберат техния произход и механизми. Има три често срещани, почти нормални причини, които увреждат косата ни:

  1. Стареене: с течение на годините при мъжете повече, но и при жените се наблюдава прогресивно отслабване на косата, която първоначално губи пигментация, след това става по-тънка и оскъдна. Основната причина са токсините, които се приемат със съвременната западна храна, свръх съдържанието на протеини, захари, киселини и животински мазнини. Не е случайно, че в САЩ има най-голям процент гологлави и белокоси мъже, докато на изток, където се консумират голям брой растителни протеини, има хора с буйна черна коса до старост.

Фитотерапевтите от семейство Бобови (соя, червена детелина), алкализиращите растения, както и женските хормони, са силна подкрепа за здравето на косата. Незаменима е сярата, елемент, изграждащ кератина – протеинът, от който е съставена косата. Често, за да се спре падането, трябва да се използват високи количества цистеин/цистин (от 1 до 5 г на ден). Метилсулфонилметанът (MSM) е много интересна молекула, която освен сяра, доставя кислородни и метилови пречистващи радикали, и е от основно значение при всяка терапия и превенция на косопада. Друго вещество за рутинна употреба в случай на прекомерен косопад е биотинът или витамин В7. По-малко известен от другите витамини от група В, той е изключително важен за оптимизиране на използването на мастни киселини от организма. Приемът на витамин В7 прави скалпа по-малко мазен, намалява лющенето и подобрява структурата и растежа на косата.

  1. Хормони: те имат основна роля за здравето на косата. 95% от случаите на алопеция, особено при мъжете, се дължат на ефектите на специфичния хормон DehydroTestosterone (DHT), който възпрепятства усвояването на хранителни вещества на нивото на космения фоликул, и това води до прогресиращата му атрофия до степен на съкращаване на живота на косъма, намаляване на растежа и миниатюризация.

В природната медицина проблемът се решава чрез прием на адекватно количество хранителни вещества, полезни за поддържане на добър тропизъм на космената луковица и използване на естествени вещества за инхибиране на синтеза на DHT без странични ефекти. Подходящи фитотерапевти са копривата и зеленият чай. Много важно е и използването на противовъзпалителни растения като лук, чесън и женско биле. Женското биле инхибира андрогенната активност като цяло и е полезно както при мъжката, така и при женската алопеция. Маслото от иглика, ефективно противовъзпалително средство, е отличен източник на есенциални мастни киселини, инхибира образуването на DHT и е специфично за косопад, свързан с проблеми с щитовидната жлеза и менопаузата. Гинко билобата и женшенът стимулират микроциркулацията на скалпа.

  1. Хранене: като имаме предвид, че косата се състои най-вече от протеини, можем да разберем тяхното основно значение в хранителния режим. Диета, в която липсват не само протеини, но и мастни киселини, витамини и минерали, насърчава загубата на коса. От друга страна обаче, прекомерната консумация на месо благоприятства излишъка на себум, вреден за здравето на космената луковица.

Идеалната диета за здравето на косата включва: яйца, боб, риба, киноа, соеви производни, елда и мастни киселини, съдържащи се в ядките, авокадото, маслодайните семена, по-специално лен, коноп и чиа. Пшеничният зародиш е най-добрият източник на витамин Е, подхранва увредения космен фоликул и предотвратява чупливостта на косата, насърчавайки синтеза на кератин. Течният витамин Е, прилаган веднъж дневно върху скалпа, е от голяма полза, особено при сенилна алопеция. Локалната терапия също е важна – използването на специфични шампоани трябва да бъде придружено от масажи на скалпа с етерични масла, по-специално от розмарин и лавандула, разредени в необработено кокосово масло.

Вижте още информация за билки