Текст: Валентина Бианки, натуропат

Стомахът е органът, в който се извършва втората фаза на храносмилането, след дъвченето – тук храната се смесва със стомашните сокове, които я превръщат във фрагменти. Стомашната перисталтика и секрецията на стомашните жлези се регулират от нервни и хормонални фактори. Съществува мрежа от външна инервация, но храносмилателната система има и своя вътрешна, ентерална нервна система. Затова стомахът лесно може да бъде засегнат от различни нарушения, причинени от лоши хранителни навици, стрес или негативни емоции. Ако те продължават с дни или месеци, стомахът може да промени обичайните си функции – получава се хиперсекреция на киселини, която в началото се усеща като киселини и рефлукс, но може да се превърне в гастрит и дори в язва.

За тези проблеми се предлагат лекарства, често инхибитори на протонната помпа, за намаляване на производството на киселина в стомаха, но те могат да доведат до стерилност на стомашната среда и да стимулират увеличаването на бактериите, най-вече helicobacter pylori. Природната медицина предоставя отлични алтернативи:

Смокиня (Ficus carica)

Семките на смокинята имат ребалансиращи свойства при невро-вегетативна дистония. Те са много полезно средство за защита при всички форми на гастрит и пептична язва.

Ликуириция (Glycyrrhiza glabra)

Средство за защита от традиционната китайска медицина, ликуирицията съдържа флавоноиди, които регулират физиологичните процеси в случай на увреждане на стомашната лигавица.

Джинжифил (Zingiber officinale)

Растение с произход от Далечния изток, ефективно против гадене и повръщане, благодарение на етаноловия и ацетоновия екстракт от коренището му. Полезен при депресия, предотвратява образуването на язви. Екстрактът от джинджифил има и противовъзпалителни свойства и стимулира имунната система. Много проучвания потвърждават способността му да инхибира растежа на Helicobacter pylori.

Куркума (Curcuma longa)

От семейството на джинджифила, куркумата има силни противовъзпалителни, противомикробни и антиоксидантни свойства. Използва се при стомашни язви, предпазва от дегенеративни и стомашни проблеми и стимулира апетита. Куркумата е най-подходящото и ефективно средство за противодействие на helicobacter pylori.

Hericium erinaceus

Медицински гъби, особено се препоръчват в превенцията и лечението на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт. Извършват регенериращо действие върху епителните тъкани на лигавиците. Полезни са при лечението на хронични възпаления на стомашната лигавица поради химио- и лъчетерапия.

При по-леките храносмилателни проблеми може да се използват запарки или екстракти от растения с горчиви съставки, които стимулират стомашната секреция: артишок, тинтява, ревен, бял равнец