Текст: Валентина Бианки, натуропат

„Всички казват, че мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло, като лекар мога да се съглася. Но като жена ви уверявам, че няма нищо по-сложно от сърцето, дори днес не познаваме неговите механизми. В разсъжденията на мозъка има логика, в разсъжденията на сърцето има само емоции.“ Рита Леви Монталчини.

В китайската медицина сърцето изпълнява ролята, която ние обикновено приписваме на мозъка – да бъде „съдник на усещанията“. Затова нашата цел е да дадем натуропатични съвети за това как да съхраним органа, който ни позволява да живеем.

Честотата на сърдечната недостатъчност нараства с възрастта и засяга 6-10% от хората  над 65-годишна възраст. Сърцето започва да не може да изпълнява нормалната си функция на пропулсивна кръвна помпа към тъканите и се появяват симптоми като умора, диспнея, периферни отоци и шумове в белия дроб. Предразположение към тази патология могат да създадат метаболитният синдром и диабетът, но най-важните причини за сърдечна недостатъчност са артериалната хипертония, анемията, коронарните заболявания, хипертироидизмът и сърдечната аритмия. Тук ви предлагаме някои билки за лечение и профилактика на сърдечната недостатъчност.

Глог: използването му има дълга традиция, особено в комбинация с други билки, съдържащи кардиоактивни гликозиди, чието действие глогът усилва. Той съдържа биофлавоноиди, които имат вазодилататорно действие. Подобряването на артериалната циркулация води до по-добро снабдяване с кислород и с хранителни вещества до сърдечно ниво. Екстрактите увеличават коронарния кръвоток и свиваемостта на сърдечния мускул.

Нар: многобройните проучвания показват кардиопротективните свойства на антиоксидантите в сока от нар. Приемът му подобрява притока на кръв към сърцето и намалява риска от дефицит на кислород при усилие. Сокът от нар също така инхибира окисляването на LDL холестерола, като по този начин противодейства на атеросклеротичния процес. Едно клинично проучване показва 30% намаление на атеросклеротичните плаки след приема на сок от нар. От опит знам, че още по-впечатляващи резултати се получават чрез комбинирането му с добавки от хром. Сокът от нар е важен и за поддържане на нивата на азотния оксид (NO), ключов за сърдечносъдовото здраве и сексуалната активност.

Хибискус: тинктурата, приготвена от цветовете на хибискус, има антихипертензивно действие, хепатопротективно и активиращо храносмилателните функции. Богатото съдържание на феноли води до понижение на систолното и диастолното налягане, сравнимо с това на някои конвенционални лекарства. Има и диуретично действие, което повишава хипотензивния ефект.

Доказано е и действието на Л–карнитина, аминокиселина, която спомага за превръщането на мастните киселини в енергия чрез подобряване на техния транспорт в митохондриите и повишаване на тяхното окисление. От съществено значение за правилното функциониране на сърдечносъдовата система са магнезият и калият. Благоприятният ефект на магнезия се дължи на способността му да подобрява производството на енергия от сърцето, да разширява коронарните артерии (което води до по-добър приток на кръв към сърцето), да намалява периферното съдово съпротивление, да инхибира тромбоцитната агрегация и образуването на съсиреци, да подобрява сърдечната честота. Магнезиевите нива в кръвта са ниски при пациенти с миокардна исхемия, спазми на коронарните артерии, пролапс на митралната клапа и сърдечни тахиаритмии. Ниски нива на магнезий в тъканите и кръвта са наблюдавани както преди, така и по време на или след инфаркт на миокарда. Препоръчваме използването на 400 мг магнезиев бисглицинат, биохимична форма с висока бионаличност. Други важни компоненти за нормалната сърдечна дейност са Коензим Q10, Д-рибозата (захар, която подобрява сърдечната диастолична функция, поносимостта към физическо натоварване и като цяло качеството на живот при пациенти, страдащи от исхемична болест на сърцето, свързана с коронарно увреждане и при конгестивна сърдечна недостатъчност) и Омега 3 (общият кардиоваскуларен риск при хора, прилагащи диета, богата на Омега 3, се намалява с около 50%).