Текст: Валентина Бианки, натуропат

Много природни средства могат да помогнат за доброто функциониране на зрението. Локално се прилагат растения с антисептично и противовъзпалително действие, ценни за очната хигиена или в случай на конюнктивити и други инфекции или възпаления на окото. Орално се използват растения, богати на витамин А и антоцианини, които подобряват зрителната острота и нощното виждане. 

Витамин А е необходим за доброто функциониране на клетките на ретината, чувствителни на светлинни стимули; антоцианините са съставки с глюкозидна природа, придаващи на някои цветя и плодове техния типичен син цвят. Те, освен че имат противовъзпалително действие, предпазват капилярите по принцип, и в частност в ретината, като подобряват кръвообращението и подпомагат образуването на пигменти, чувствителни към светлината.

Растението с най-голяма концентрация на антоцианини и най-ефикасно за зрението е черната боровинка. Сокът от плодовете на това растение като превенция и сухият екстракт като терапия са посочени при диабетна ретинопатия, миопия, дегенерация на ретината, дължаща се на хипертония, атеросклероза или други причини като пигментарен ретинит.

Чрез диета, богата на каротин и провитамин А, който метаболизиран от черния дроб се трансформира във витамин А или ретинол, се постигат отлични резултати със забележимо подобряване на зрението. Морковите, приемани ежедневно като храна или като сок, подобряват зрителната острота, особено на тъмно, укрепват и хидратират лигавиците на окото и са лечебно средство при блефарит, възпаление на клепачите, конюнктивит, кератит, възпаление на роговицата. Да не забравяме, че ретинолът, животинският витамин А, приеман във високи дози, може да доведе до токсични ефекти. Не е така с каротина, растителния провитамин А, който не представлява никакъв риск, тъй като организмът трансформира във витамин А, ретинол, само необходимия му каротин.

При най-сериозните и дегенеративни патологии на зрителния орган, по-специално макулопатията, дължаща се на възрастта и на уврежданията, причинени от околната среда (свободни радикали, слънчева светлина), е важно да се въведат две вещества: лутеин и зеаксантин, очни пигменти на ретината, които филтрират светлината, предпазвайки нервните клетки от фототоксични увреждания. Лутеинът в природата се намира в зелените и жълтите зеленчуци като броколи, зеле, спанак, тикви, грах. Зеаксантинът присъства главно в храни като царевица, портокалов сок, манго и яйчен жълтък, на които той дава цвят, заедно с каротина. Полезно е да се използват добавки, чиито формули включват витамин А, С, Е, лутеин и зеаксантин – всички тези молекули забавят процесите на клетъчна дегенерация, причинени от свободните радикали, предотвратяват образуването на катаракта и защитават фоторецепторите на ретината.

Метличината, очанката, хамамелисът, лайката и червената роза са най-подходящите растения за измиване на очите в случай на парене, дразнене или умора, дължаща се на зрителни усилия, като например продължителна работа пред компютър. Измиванията или компресите с тези растения омекотяват тъмните кръгове и възстановяват погледа, който става ясен и ярък. Измиването на очите с вода от метличина облекчава дразненията, освежава и почиства клепачите, когато са подути. Капките за очи на базата на очанка са много ефективни при конюнктивит, кератит и очна лакримация, тъй като спират секрециите, дезинфекцират и изсушават конюнктивата. Като успокояващи се използват и цветовете на горската теменуга. Миенето с разтвор от кора и листа на хамамелис също успокоява очите и премахва паренето, причинено от прах, дим или умора. Сокът от издънките на лозата, цветовете на лайката, бъзовият цвят и венчелистчетата на розата имат силно антисептично локално действие.