Текст: Валентина Бианки, натуропат

Отслабването на паметта, въпреки че може да се дължи на периоди на особен стрес и умора, е физиологичен проблем, който съпътства остаряването. Затова не трябва винаги да се мисли за първи симптоми на деменция, а по-често за нормално влошаване, което е обичайно за всеки жив организъм. Изследванията показват, че центърът на паметта за скорошни факти, която най-често намалява с възрастта, се намира в много дълбока част от нашия мозък, наречена хипокампус. Клетките в нея са особено еволюирали и специализирани, но и много чувствителни към промени в химията на мозъка, дължащи се на възпаления, токсични или хормонални нарушения. Хроничният стрес например води до повишаване на нивата на кортизол (хормон, който избирателно уврежда тези клетки) и едновременното намаляване на DHEA (хормон, който защитава същите тези структури и ни поддържа млади). Кортизолът, произведен физиологично в излишък под стрес и химическият му аналог кортизонът (лекарство, с което днес много се злоупотребява при различни симптоми) увреждат непоправимо структурата на паметта в дългосрочен план.

Практиките, достъпни за всички, като например йога, медитация, масаж, могат да предотвратят и да противодействат на въздействието на стреса на органично ниво. Традиционната индийска медицина използва от хилядолетия растения, които противодействат на свръхвъзбудимостта на мозъка, и ги комбинира с медитация. Техният ефект днес е научно доказан. Едно от най-интересните и специфични сред тях е индийският женшен, известен също като Ашваганда. Растението няма странични ефекти, но защитава мозъка благодарение на прекрасната синергия на неговите противовъзпалителни, успокояващи, антиоксидантни и имуностимулиращи компоненти.
През последните години български учени откриха, че в кокичето се съдържа веществото галантамин, стимулиращо функциите на мозъка като цяло, и по-специално споменатата краткосрочна памет.

Освен тези по-специфични растения, за доброто функциониране на мозъка и незаменими за паметта и ясния ум са растения като:
Гинко билоба. Благодарение на съдържанието на флавоноиди и гинколиди постига значително подобрение на микроциркулацията, дори и на мозъчно ниво, с по-високо производство на митохондриална енергия и невропластичност, което прави мозъка по-гъвкав и реагиращ на нови стимули. Растението има и антиоксидантни свойства, поради което може да забави стареенето на клетките.
Розов златовръх (Rhodiola rosea). Голям мозъчен адаптоген, който,
въпреки че стимулира паметта, бдителността и умствената реактивност, не предизвиква нервност или безсъние. Полезен е при интелектуална умора, подобрява концентрацията и е показан при депресия с астения.
Куркума. Екстрактът от куркума има антиоксидантно и противовъзпалително действие, с което е ценен за предотвратяването на невродегенеративни заболявания и при пациенти с болестта на Алцхаймер.
Ресвератрол. Извършва неврозащитна дейност при различни неврологични заболявания, включително церебрална исхемия, инсулт и други невродегенеративни заболявания като болестите на Паркинсон и Алцхаймер.
Рейши (Ganoderma lucidum). Гъбата рейши, наречена от традиционната китайска медицина „гъба на безсмъртието“, има противовъзпалителни свойства и се използва за забавяне на загубата на паметта, както и за повишаване на когнитивните способности и жизнената енергия в напреднала възраст. Тя е доказано ефективна за ограничаване на прогресията на различни форми на дегенеративна деменция.
Игловиден корал (Hericium erinaceus). Това е важна лечебна гъба, която съдържа метаболити, подобни на нервния растежен фактор (NGF), които притежават свойството да защитават нервните структури и да стимулират миелиновия синтез.
Мастните киселини Омега-3, които може да се набавят и чрез богато на риба хранене, играят съществена роля за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер.