Никога досега не се е препоръчвало толкова много на децата да спортуват от най-ранна възраст. Основната причина за това е да се възпрепятства появата на най-рисковите заболявания в наши дни – сърдечносъдовите и метаболитните, както и на уврежданията на опорно-двигателния апарат. За тях няма по-добро лекарство от  физическите упражнения, а препоръчителната дневна „доза“ са 10 000 стъпки на ден.

Практикуването на физическа активност осигурява и състояние на голямо благополучие, което се усеща особено силно след тренировка и се дължи на освобождаването на ендорфини. Редовното спортуване води до общо укрепване на мускулите, които по този начин изпълняват правилно ролята си да подкрепят гръбначния стълб на човека и целия му опорно-двигателен апарат. Дори при вече изявени нарушения лечението включва специално назначена лечебна гимнастика.

Сред естествените вещества, които са най-полезни при физическа активност и спорт, са:

Коензим Q10: важен антиоксидант, който запазва сърдечната функция и е от решаващо значение за производството на енергия в клетката.

Елеутерокок и женшен: адаптогенни растения, способни да взаимодействат с физиологичните процеси на организма, за да го поддържат в равновесие. Те позволяват повишаване на физическата и умствената работа и стимулират имунната система. Тези два корена са истински енергийни тоници, показани в случай на интензивна физическа активност.

Кордицепс: тази гъба, известна от традиционната китайска медицина, широко се използва в спорта, тъй като упражнява противовъзпалително действие върху мускулите, а благодарение на действието си върху кардиореспираторната система може да повиши силата и физическата издръжливост.

Освен редовното движение изключително важно за нормалното функциониране на опорно-двигателния апарат е приемът на достатъчно вода, която осигурява нужната еластичност на клетъчните мембрани. Препоръчителният дневен прием на вода е 2-3 литра в зависимост от теглото на човек. Можем да потърсим помощта на природната медицина за предотвратяване на проблеми, дължащи се на стареенето и износването, както и на травми и възпаления.

Минералът силиций, който се съдържа в растения като хвощ, бамбук и коприва, но също и в храни като просото, картофите и аспержите, е необходим за образуването на структурни хрущялни полизахариди, като се намесва в активността на ензима пролил хидроксилаза, допринасящ за стабилизирането на колагеновите влакна и жизнено важен за костната реминерализация.

С възрастта намаляват Омега 3 мастните киселини в организма и за-
това е препоръчително допълнително да започнат да се приемат ленено или рибено масло, масло от крил. При ставни възпалителни проблеми в допълнение към употребата на Омега-3 и използването на противовъзпалителни нестероидни средства се препоръчва смола от дървото смирна, Boswellia serrata, чиито екстракти инхибират възпалителния процес. Важна роля в организма за образуването на колаген, протеина „лепило“, който държи заедно съединителната тъкан и костите, играе витамин С.

Вижте още информация за ползите от билки