Текст: Валентина Бианки, натуропат

Само преди десет години броят на децата с наднормено тегло е бил около половината на днешния. Затлъстяването в детска възраст е феномен с постоянно и прогресивно нарастване и вече се разглежда като глобална епидемия. Рискът децата с наднормено тегло да останат такива и като възрастни е между 2 и 6,5 пъти по-голям в сравнение с децата без затлъстяване, за затлъстелите юноши рискът нараства до 83%.

Има два рискови периода в живота на детето за появата на наднормено тегло и те са тези, при които има по-бързо нарастване на мастната маса: ранно детство и юношество. Има и генетични фактори, но затлъстяването зависи най-много от хранителните навици.

Изправени пред проблема със сериозното затлъстяване, при което е важно да се ограничи наддаването на тегло, свързано с преяждането, може да е много полезно приемането на вещества, които допринасят дори само за намаляване на нуждата от натрапчиво и непрекъснато хранене.

Глюкомананът е сложен въглехидрат от групата на фибрите и е извлек от грудката на конджак (Amorphophallus konjac), чието използване на Изток е известно от хилядолетие. Той има способността да абсорбира вода и да набъбва, образувайки желатинова маса. Важна характеристика на това влакно е, че има максимално набъбване в среда с киселинно рН, следователно главно в стомаха. По този начин дава усещането за пълен стомах и намалява апетита, което помага за контролиране на прекомерния прием на храна. Освен това вискозният гел стимулира чревната перисталтика по механичен начин, намалявайки престоя на храната в чревния тракт и следователно абсорбцията на някои хранителни вещества.

Гарцинията (Garcinia cambogia) е в състояние да намали производството на липиди и предизвиква чувство за ситост. Гарциния е тропическо растение, което в естествен вид вирее на островите на днешна Индонезия.

Гимнема (Gymnema sylvestre) има способността да намалява чревната абсорбция на захарите и да стимулира метаболизма на глюкозните клетки. Gymnema sylvestre e дървесно растение, което расте в тропическите гори на Централна и Южна Индия и в Африка. Тъй като екстрактът от листата му понижава нивата на кръвната захар, е било използвано като средство за лечение на диабет.

И накрая винаги е добре да се имат предвид психофизиологическите особености на детето, за да се предотвратят патологиите. Обикновено от затлъстяване страдат флегматиците и сангвиниците. При флегматиците е налице отпусната мускулатура, която води до задържане на вода, запек, трудности с храносмилането и една мудност, която засяга както физическия аспект, движенията и поведението, така и психическия аспект. В този случай е препоръчително при смяната на сезона да се прави пречистване с растения като пилосела, бреза, звезден анасон и сена. Докато сангвиниците с наднормено тегло имат тонус, а мастните натрупвания са най-вече по  корема. В този случай се касае по-скоро за интоксикация, която може да се изрази и в съпътстващи кожни проблеми. Ето защо е важно да се детоксикират черният дроб и бъбреците с растения като глухарче, цикория, фумария, артишок.

Прочетете още за видовете билки