Текст: Валентина Бианки, натуропат

Зелената планета е жива с промяната си през сезоните. Растенията са източници на живот за нас, хората, и незаменими лечебни средства, но крият и тайни, които намираме дешифрирани отчасти в алхимичната традиция.

Сред тайните на „зелената алхимия“ е признаването на енергийната и функционална аналогия растение – планета. Това са архетипи, които са били изследвани през вековете и които са кодифицирани от голяма група учени, лекари и ботаници. Доктрината за подписите идентифицира цялата Вселена като система от сходства. От древни времена на всяко растение са определени една или повече  водещи планети, от които се извличат някои характеристики. В резултат на това части от тялото или функции, свързани с една планета, взаимодействат повече с растения, които принадлежат към същия тип енергия.

Растенията, които използваме, имат не само лечебни свойства, но и специфични сили. Могат да се различат растенията на Юпитер, които носят  енергия на разширяване, баланс и смелост; тези на Сатурн – структуриране, концентрация, защита; растенията на Марс, които дават сила, действие, решение; тези, които улавят енергията на Слънцето – виталност, центрираност, позитивност; билките на Венера пък носят баланс, хармония и съюз; тези на Меркурий активират комуникацията, връзката, обмена и накрая растенията, повлияни от светлината на Луната,  активират размисъла, чувствителността, адаптивността.

Квинтесенциите, билкови лекарства, приготвени според науката за спагириите, в допълнение към собствените си лечебни свойства могат да окажат влияние върху психоемоционалната страна на човека. Есенциите и етеричните масла са също препарати, които можем да използваме външно върху тялото, а също и разпръснати във въздуха на околното пространството. Следователно можем да изберем не само приятен аромат, но и планетарното влияние, от което нашият дом или работно място най-много имат нужда.

Обикновено се използват ароматни билки, от които е възможно да се получи етерично масло, което след това да се използва самостоятелно или като компонент за създаване на квинтесенция. Няколко капки могат да се разпръснат във въздуха  чрез изпарители, дифузери или във водата на ваната и смесени с масажния крем за външно действие, насочено към човека. Разпръснати в околния въздух, етеричните масла имат предимно антисептично действие (риган, мащерка), помощно средство при дихателни проблеми (мента, бор, евкалипт), преди всичко оказват успокояващо действие (маточина, лавандула) или стимулират нервната система (розмарин, горчив портокал, лимон) и затова са ефективни при различни състояния – безсъние, тревожност, безпокойство или умора, депресия.