Текст: Валентина Бианки, натуропат

Всяко движение, на което е способен човекът, е възможно благодарение на съществуването на ставите – структури, предназначени да свързват костите. Те имат сложно устройство, чиито основни компоненти са хрущял, синовиална мембрана и сухожилия. Хрущялът покрива краищата на костите на ставата, действайки като „възглавница“. Между двете костни глави присъства и синовиалната мембрана, съдържаща синовиална течност със „смазваща“ и подхранваща функция за ставните компоненти. За завършек на структурата има сухожилия и мускули, които благодарение на действията си, свиване и отпускане, дават хармония и ефективност на всички движения.

Като се има предвид функцията им на „амортисьор“, ставите са обект на значително износване и трябва да бъдат защитени и подпомогнати с възрастта. Често артрозата се бърка с артрит, включително ревматоиден артрит. Това недоразумение възниква от факта, че и двете нарушения засягат ставите и се проявяват с болка. Артрозата или остеоартрозата е хронично дегенеративно разстройство, което засяга предимно поддържащите стави (гръбначния стълб, коленете, бедрата). А ревматоидният артрит се характеризира с хронично възпалително състояние, което засяга предимно ставите на ръцете и краката, най-вече двустранно и симетрично. Разликата между хронично дегенеративно и възпалително заболяване се проявява главно на базата на симптомите, възприети от субекта: при артрозата има болка, която се увеличава при движение и натоварване на ставите, докато артритът се характеризира с болезнени симптоми, които обикновено се появяват сутрин или след продължителна почивка и намаляват с началото на ежедневната активност. За диференциалната диагноза са важни изследването на кръвната картина, утайката, имунния статус и рентген на засегнатите стави.

Алтернативна терапия за помощ на ставите представляват веществата, които подхранват костната структура, и фитотерапевтичните средства срещу възпаление и болка.
Глюкозаминът е необходим за производството на съединителна тъкан, играе важна роля при образуването на сухожилията и синовиалната течност в скелетните стави. Най-известната му форма е глюкозамин сулфатът, който помага при възпаления и подпомага включването на сяра (жизненоважно за ставите хранително вещество) в хрущяла.
Хондроитин сулфатът е също важен структурен компонент на колагена и хрущяла, отговарящ за устойчивостта на натиск. Предлага се перорално за постепенно намаляване на болката в ставите, за противодействие на функционалните ставни промени и за ограничаване на употребата на нестероидни противовъзпалителни средства и парацетамол.
Хиалуроновата киселина действа като „циментиращо“ и ефективно смазващо вещество, като предотвратява увреждането на тъканните клетки от физически стрес. Витамин С играе важна роля в организма за образуването на колаген, протеинът „лепило“, който държи заедно съединителната тъкан и костите. Сред минералните елементи силицият, освен че реминерализира костта, е необходим за образуването на структурните полизахариди на хрущяла. Растенията, богати на силиций, са хвощ и бамбук.

Най-ефективното растение за облекчаване на възпаленията в ставите (артрити, артрози, тендинити и отоци) е куркумата. Други фитотерапевтични средства, които облекчават болките в ставите, са: дяволски нокът (болкоуспокояващо), ункария (противовъзпалително и имуностимулиращо), босвелия (противодейства на болката и сковаността на ставите при хронични проблеми). Мощно противовъзпалително действие има касисът. Дивата лоза е полезна при периартрит, при болестта на дюпюитрен. европейската винена лоза действа върху новообразуването на остеофити (шипове) и намалява ставните деформации, позволявайки на ставата да запази свободното си движение.