Текст: Валентина Бианки, натуропат

В днешно време сме много натоварени в училище, в работата, във взаимоотношенията, а времето за почивка и вслушване в дълбоките ни потребности е ограничено. Към това се добавят стресът и ежедневните ни притеснения.

За разлика от повечето лекарства за нервната система растенията въздействат върху нея по естествен начин, като имат успокояващо, приятно и сигурно действие и не създават зависимост. Важно е да се използват съчетания от билки, всяка от които въздейства специфично върху отделен аспект на депресивния синдром – а той често е само моментна фаза в продължил дълго време период на стрес и физическо изтощение.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН
Наименованието му на гръцки (хиперикум) означава „отхвърлям образите, сенките, духовете“. И наистина това растение с яркия жълт цвят на слънцето е най-препоръчваното при депресивни тревожни състояния, влошени от тъмнината на зимата. Това е растението, което улавя най-добре слънчевата светлина, тъй като има своята максимална сила точно по време на лятното слънцестоене. Успокояващото действие на жълтия кантарион върху нервната система е ефективно и дълго. Комбинирането му с валериан има профил на действие, подобен на трицикличния антидепресант. Прекалено висока доза жълт кантарион обаче може да доведе до някои вторични ефекти, поради което е важно да се спазват точно инструкциите за приемането му.

ВАЛЕРИАН
Неговото име пък произлиза от латински и означава „да бъдеш здрав“. Тази билка е била винаги използвана в традиционната китайска медицина и в аюрведическата медицина като кардиотонична и седативна, но също и за лечение на хистерия и епилепсия. Понастоящем се препоръчва за лечение на безсъние – намалява времето, необходимо за заспиване, подобрява качеството на съня и намалява симптомите на тревожност поради успокояващото, хипноиндуктивно и анксиолитично действие. Хипноиндуктивното действие на растението е подобно на това на бензодиазепините и барбитуратите, но не се получава типичната сънливост при пробуждане, която е резултат от използването на химически молекули.

ПАСИФЛОРА
Посочено от папа Павел V през XVII век като растението, представляващо Страстите Христови (всяка негова част е наречена на последните дни на Христос), пасифлората има общо спазмолитично действие и успокоява нервната система. Използва се при леките форми на безсъние, причинени от умора и стрес, при психоастения, стомашно-чревни нарушения с нервен произход, колит, гастрит и астма, при палпитация и тахикардия. Фармакологичните характеристики на това растение го правят ценно при отказването от психотропни лекарства. Можете да намерите тези билки на капки като тинктура, като екстракт на капсули или изсушени за чай. В каква форма да ги вземете, зависи от тежестта на проблема. Най-силно действат като екстракт, след това на капки, а за по-леките ситуации е подходящ билковият чай. Най-добрият вариант са смесите от различни билки, на капсули или като капки, в които растенията действат в синергия – например класическата смес мента-глог-валериан.

При леките смущения в настроението за възстановяване равновесието на нервната система можем да използваме растения като овеса, които тонизират при физическо изтощение и в същото време са успокояващи и подобряват съня. Липата успокоява нервните, хиперактивни деца, които не спят нощем. Няколко капки етерично масло от лавандула, маточина или горчив портокал, поставени в дифузер или локално върху точките за акупунктура, могат да донесат спокойствие и хармония.