Текст: Валентина Бианки, натуропат

През зимата времето с дневна светлина намалява, липсата на слънце понижава температурите и на организма ни се налага да извърши голямо и причиняващо стрес усилие, за да се адаптира. Това физиологично усилие, причинено от смяната на сезоните, води до много заболявания.

Като следствие от студа по отношение на белите дробове кръвоснабдяването се концентрира във вътрешността, в долните дихателни пътища, но намалява в периферните части на тялото, в горните дихателни пътища. Там, поради по-малката активност на имунокомпетентните клетки, се създават големи „врати“, през които лесно може да проникнат различни вируси и патогенни микроби. Поради това са често срещани зимните заболявания като настинки, синузити и възпалено гърло.

Можем да се справим с имунния дефицит, изразен или лек, и да предпазим белите дробове с ред естествени лечебни средства.

Бета глюканите, произлизащи от дрожди и гъби (Reishi), са широкоспектърни средства за имунологична стимулация и имат мощно антивирусно и антиалергично действие. Растения като шипка и ацерола съдържат голямо количество витамин С, който поддържа имунната защита и спира разпространението на вирусите.

Класическо природно лечебно средство против сезонните грипове на бактериална основа е ехинацеята. Кашлицата успокояват растения като алтеята и живовлякa.

Да не забравяме две напитки, с които да посрещнем зимата, целебни и приятни на вкус, които можем да си приготвяме вкъщи: сок от нар, превъзходен зимен плод, който носи топлината на слънцето, даващо надежда и блясък и предпазващо ни от грип, и сок от бъз, наречен „аптека на боговете“, който втечнява секрета при кашлица и настинка.

Ембриологично дихателната система има еднакъв произход като храносмилателния тракт, така че би било полезно да се обмисли значението на млечните ферменти за стимулиране на имунния отговор.

Дефицитът на витамин D през зимата, дължащ се на по-малкото излагане на слънце, оказва отрицателно влияние върху функцията на щитовидната жлеза, която е подложена на по-големи усилия за произвеждане на телесна топлина. Можем да я подкрепим например с добавянето на масло от черен дроб на треска.

Посочихме много лечебни средства, тъй като зимата е сезонът на лесните инфекции и те трябва да се преодолеят преди всичко чрез повишаване на имунната защита. По този начин предотвратяваме болестните изражения, които, когато се проявят остро, са трудни за лечение и често, за да избегнем възможните последици, прибягваме до антибиотици и кортизонови препарати.