Текст: Валентина Бианки, натуропат

От пролетното равноденствие денят бавно започва да надделява над нощта, гората се събужда. В човешкото тяло щитовидната жлеза, която произвежда хормоните, стимулиращи метаболизма, физиологично се активира. Но на нас, хората, за разлика от животните, не ни е позволена дълга летаргия за почивка и реорганизиране на енергиите. Умората е един от най-разпространените симптоми в модерното общество. Усеща се още по-силно, често придружена с безсъние и главоболие, през пролетта – времето, когато и тялото, а не само волята, изискват действие.

Според традиционната медицина, която води началото си от Хипократ, можем да обособим четири човешки типа със свои физически и психически характеристики. Всеки от тези темпераменти ще усети пролетната умора, затова е важно да се определят специфични стимулиращи средства според типа, към който принадлежим.

Флегматичният тип се характеризира с хипофизна хипофункция, която обуславя цялата картина. Той е хипореактивен, слаб, заседнал, пасивен. Има тенденция да наддава на тегло, меките му тъкани са слаби. Водата е елементът, който го характеризира. Студено му е и е склонен да се поти при минимални усилия. Метаболизмът е блокиран. За да преодолее пролетната умора, характерна за неговия темперамент, добре е флегматикът да спазва пост, който да активира жизнената му сила, възползвайки се от пролетта като време за прочистване на червата. Може да използва тонизиращи средства за защита като зелен чай, гуарана и растения за отслабване като канелата, а за натежалите и варикозни крака – компреси с конски кестен.

Холеричният тип е очевидно противоположен на флегматика – характеризира се с хипофизна хиперфункция. Той е свръхреактивен, силен, динамичен. Огънят е елементът, който го характеризира. Много стресиран, храни се набързо, няма запаси на енергия, има склонност към физическо и нервно изтощение. Умората се чувства през пролетта с безсъние и преходни вирусни инфекции (херпес, висока температура), на които обаче холерикът не отделя нужното внимание за възстановяване. Той е амбициозен и постигащ, но енергията му е ограничена в сравнение с желанието му за големи физически и умствени постижения. За да постигне по-постоянна енергия за действията си, за холерика е препоръчително да се храни редовно в тиха обстановка, да избягва кафето, да консумира повече протеини и въглехидрати, които подсилват (като овесени ядки), тъй като обикновено е спортна натура. Подходящи тонизиращи средства са родиолата (или още златен корен, или розов златовръх), макът, женшенът, приемът на магнезий и 5-хидрокситриптофан.

Сангвиничният тип се характеризира с добра функция на надбъбречните жлези. Въздухът е елементът, който го характеризира. Любовта му към удоволствията може да бъде причина за проблеми на различни нива (чернодробно заболяване, бронхит, болести, предавани по полов път). Склонен към затлъстяване, но не плашещо, и към метаболитен синдром (диабет тип II, хипертония, хиперхолестеролемия). Пролетта иска от сангвиника да „рестартира“, защото е натрупал тегло през зимата и нейните празници. И за него е важно пълното пречистване и детоксикацията, особено на черния дроб, за да реактивира метаболизма и енергията с приема на растения като глухарче, артишок, коприва, лилиецветни, съдържащи серни съединения. Посоченият хранителен режим трябва да е с ниско съдържание на мазнини, препоръчват се фибрите.

Меланхоличният тип е очевидно противоположен на сангвиника – има относителна хиперфункция на епифизата, която включва липса на чувствителност към външни стимули, слаба сила за действие, но силна склонност към интроспекция и голяма упоритост, до фанатизъм, в преследването на целите си, които счита за „справедливи”. Земята е елементът, който го характеризира. Има склонност към алергични, автоимунни и ранни дегенеративни заболявания. През пролетта меланхоликът може да прояви признаци на депресия, която влияе върху физическата му енергия. Хранителният му режим трябва да е богат на витамини, минерали и пълнозърнести храни, така че да укрепи имунната му система. Тук растенията имат за цел да модулират, вместо да стимулират нестабилната психо-физическа ситуация: жълт кантарион, индийски женшен, сграбиче (клинавиче, орлови нокти). Добре е да се въведат аминокиселини.