Текст: Валентина Бианки, натуропат

Инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV) се предава по полов път, не е очевидна, безсимптомна е и вероятно е ендемична болест при сексуално активната популация. Инкубационният период варира от 3 седмици до 8 месеца (средно 3 месеца). Важно е този вирус да се излекува, тъй като епидемиологичните доказателства идентифицират папилома вируса като основен причинител на рака на маточната шийка.

Разглеждайки сексуално активното население, трябва да се имат предвид:

– Възрастта на първия сексуален контакт: епидемиологично проучване показва, че степента на дисплазия при CIN 3 е равна на 2,4 при жени, които са имали първия си сексуален контакт преди 18-годишна възраст, в сравнение с жените, които са го направили след 22-годишна възраст. Изглежда, че поради първоначалните процеси на метаплазия в юношеска възраст маточната шийка е по-изложена на онкогенни агенти.

– Броят сексуални партньори: вярно е, че колкото е по-голям броят на партньорите, толкова е по-голям рискът от рак на шийката на матката, но също така трябва да имаме предвид и историята на мъжа партньор. Жените с 6 или повече партньори имат относителен риск от 6,1 спрямо жени само с един сексуален партньор.

– Контрацепцията: контрацепцията с бариерни методи се оказва ефективна за намаляване на риска от заболяване, докато противозачатъчните хапчета, изглежда, благоприятстват промяната на вагиналното pH и намаления имунен отговор срещу HPV поради липсата на бариера. При жени, които използват спирала, в допълнение към отсъствието на тази бариера микротравмите се откриват на нивото на зоната на трансформация и се считат за възможни рискови фактори за цервикална дисплазия.

Билките, които са показани за борба с HPV инфекцията са:

Лечебните гъби Кориолус – те имат доказано висок капацитет да негативизират вируса и да намалят канцерогенната склонност към лезии. Хората, изложени на риск от рак на шийката на матката, тъй като са HPV-позитивни, могат да включват Coriolus versicolor, свързан например с фолиева киселина, в превантивна терапевтична програма.

Астрагал – важна билка в китайската медицина, наричана също „билката на безсмъртието“ и „жълтият лидер“.  Астрагалът е мощен имуностимулатор и отличен помощник в борбата срещу вирусите и бактериите, тъй като увеличава броя на белите кръвни телца и стимулира образуването на антитела.

Баптизия – растение от същото семейство като астрагалуса, съдържа полизахариди с имуностимулиращо действие, антиоксидантни и пребиотични вещества. Поради това е и важно антивирусно растение.

Блатен тъжник (Filipendula ulmaria) – действа върху цервико-вагиналните лигавици, антагонизирайки HPV дисплазията.

Лактоферин – мощен антиоксидант, който има и забележителни имуностимулиращи, антивирусни и антимикробни свойства, тъй като естествено стимулира растежа на бифидобактериите, естествения убиец, и неутрофилната активност. При здрави хора лактоферинът е концентриран на нивото на телесните отвори (уста, нос, очи), което предпазва от инфекции. Антивирусният ефект на лактоферина е свързан с неговата способност да се свързва с гликозаминогликаните в плазмената мембрана, предотвратявайки навлизането на вируса, блокира развитието и инфекцията в зародиш.

Папая и куркума – те действат, като предотвратяват развитието на вируса. Приемът им дори след края на медицинската терапия предотвратява рецидивите, които имат тенденция да се появяват отново, особено в много стресови моменти, тъй като вирусът остава неподвижен в организма. Куркуминът е ефективно средство за профилактика на рака.

Витамин С – приемът на този витамин в дози, по-високи от необходимите за оцеляване, може да помогне за противодействие на разпространението на вируса. Витамин С се намира главно в плодовете и суровите зеленчуци (готвенето разгражда хранителните вещества) и тъй като има антиоксидантна активност, ограничава развитието на вируса.

Прочетете повече за ползите от билки