Текст: Валентина Бианки, натуропат

Лесно е да се прекали с консумацията на алкохолни напитки, особено в страни, в които пиенето е нещо обичайно. При жените като нискорискова консумация на алкохол се посочват една, максимум две чаши алкохол на ден. За мъжете това ограничение се простира до максимум три чаши на ден. Най-малко два дни в седмицата не трябва да се консумира алкохол, за да се предотврати пристрастяването и да се позволи на организма да се възстанови.

За да се определят вредите върху здравето, причинени от алкохола, не е достатъчно да се посочи само количеството, но и начинът на консумация, т.е. честотата и количеството, поемано всеки път. По-вредно е да се изпият седем чаши за една вечер в седмицата, отколкото по една чаша всеки ден. Дори и червеното вино, толкова приветствано заради съдържанието си на ресвератрол, антиоксидантна молекула, предотвратяваща стареенето, ако се консумира повече от една чаша на ден, губи ползите си и допринася със своя дял към действието на алкохола да възпалява и утежнява черния дроб – орган, чиято задача е да изхвърля този токсин.

Много е важно да се улеснява черния дроб в задачата му да филтрира и пречиства организма от токсини, които могат да причинят значителни увреждания на неговите клетки, склонни да реагират с некроза, натрупване на мазнини или производство на съединителна тъкан. Без да се достигат крайни случаи на стеатоза, алкохолен хепатит или цироза, човек трябва да разбира кога е необходимо да почисти „филтъра“ на тялото си. Симптомите за това варират от подуване на корема до храносмилателни нарушения, от редуване на запек и диария до сърбящи кожни обриви, от ултразвуково установяване на чернодробна стеатоза до лабораторни изследвания, показващи дори само леко променени билирубин и чернодробни ензими – АСАТ и АЛАТ.

Природните средства предлагат чудесни възможности за възстановяване на този орган, способен на самолечение и възстановяване.

БЕЛИЯТ ТРЪН е ефективен протектор, детоксикиращ и лекуващ черния дроб. Научно е доказано, че белият трън намалява оксидативните увреждания в чернодробните клетки, предизвикани от алкохол, вируси, лекарства и хепатотоксини като цяло. Силимаринът, съдържащ се в растението, предотвратява разрушаването на чернодробната тъкан и стимулира протеиновия синтез, предотвратява изчерпването на глутатиона, основен митохондриален антиоксидант. Белият трън е фитотерапевтичен продукт дори при тежки чернодробни заболявания. Доказано е, че силимаринът е ефективен при лечението на всички чернодробни нарушения, произтичащи от алкохол, от лека до тежка цироза.

КОРЕНЪТ ОТ ГЛУХАРЧЕ е голям стимулатор на чернодробната и бъбречната функция. Той извършва двойно действие върху черния дроб: има пряк чернодробен ефект, като увеличава производството на жлъчка и изтичането ú към жлъчния мехур; има и пряко въздействие върху жлъчния мехур, което причинява свиване и отделяне на натрупаната тук жлъчка. Високото съдържание на холин в корена от глухарче може да бъде важен фактор за способността на растението да действа като чернодробен тоник. Доказано е, че екстрактът от глухарче успешно лекува хепатомегалия, жълтеница, диспепсия от недостатъчна жлъчна секреция.

МАЙЧИНАТА ТИНКТУРА, приготвена от листата на артишок, съдържа цинарин и циноропикрин. Подобно на никотиновата киселина, намаляваща липолизата в адипоцитите, растението е особено подходящо за хора със затлъстяване и булимия, с усещане за празнота в стомаха и нужда от храна дори след хранене.

РОЗМАРИНЪТ е традиционно лекарствено растение, богато на полифеноли, тритерпени и витамин С. Ефектът му е преди всичко стимулиращ и съживяващ във всички отношения. Това е „морската роса“ (от етимологията на името), която носи топлина и енергия. Много полезен при възстановяване след боледуване и при астенични състояния, той дава енергия за храносмилането чрез стимулиране на хепатобилиарната функция и тонизиране на циркулацията. Има релаксиращ ефект върху целия храносмилателен тракт.

КУРКУМАТА е доказан хепатопротектор и това действие върху чернодробните лезии се дължи главно на нейната антиоксидантна активност. Има и холеретично и противовъзпалително действие. Въпреки че пиенето на вино, ракия и друг алкохол е част от обичаите и традициите в много страни, добре е да не се забравя колко лесно може да се получи пристрастяване към тях. Човек винаги търси удоволствие, избягва както физическата, така и психическата болка. Допаминът и неговите метаболити (норадреналин и адреналин) са склонни да отменят усещането за физическа болка и да дават чувството за психическо удовлетворение без непрекъсната физическа, интелектуална и морална ангажираност.