Текст: Валентина Бианки, натуропат

През зимата е достатъчна една настинка, през лятото – чревно разстройство, а през годината – полов акт, и при много жени се появява досадната симптоматика на цистита. Анатомията на женската полова система също е причина за честотата на цистита при жените. По-специално трябва да се отбележи късата уретра (3 см).

Преддверието на влагалището и периуретралната област лесно влизат в контакт с фекалната флора и уретрата, много по-къса, отколкото при мъжете (16 см), което  улеснява изкачването на бактериите към пикочния мехур. Втрисането, паренето при уриниране и постоянните позиви за уриниране почти винаги налагат прием на антибиотик, който обикновено решава проблема. Установено е, че една четвърт от жените, които имат епизод на остър цистит, имат средно три на година. Проблемът не е толкова в лечението на острото заболяване, колкото в разбирането на причините, в прилагането на онази ефективна превенция, която след това често води до истинско окончателно възстановяване.

Ето защо, ако изолираният епизод на цистит може да бъде подценен, то рецидивите на симптомите на възпаление на пикочния мехур трябва да доведат до подозрение за основното разстройство. В тези случаи ще бъде полезно да се оценят поне три аспекта на тази симптоматика.

  1. Бактерията. Тя е обект на обичайната антибиотична терапия, но невинаги лесно се изкоренява, особено ако с тази терапия се злоупотребява и това доведе до резистентни щамове. Обикновено става дума за Escherichia coli, която се настанява тихо в червата ни, изпълнявайки полезни функции за организма. В случай на чревна дисбиоза, колит или стомашно-чревно възпаление от различни видове тя лесно преминава в пикочния мехур, където може да причини възпаление и симптоми на цистит.
  2. Специфичният общ имунологичен отговор на пациента. Ако по някаква причина той е намален, това може да позволи бързо бактериално разпространение. Много често се появява цистит след моменти на стрес, които отслабват имунната система. Излагането на прекомерна топлина и студ, конфликтни сексуални отношения, различни емоционални проблеми са все стресови ситуации, в които първопричината за цистит не трябва да се търси толкова в микроба, колкото в общото психо-физическо здравословно състояние на индивида.
  3. Локалната ситуация. Обикновено урината е стерилна и съдържа фактори, които инхибират растежа на бактериите. Освен това пикочният мехур отделя специфично мукоидно вещество, което защитава стените му и затруднява закрепването на микробите. Има специфични индивидуални характеристики, вродени или придобити, поради които при някои хора по лигавицата на пикочния мехур микробите се задържат по-лесно.

Взаимодействието на тези три фактора поражда циститa, който ще има различни характеристики и тежест в зависимост от това кой от тези предразполагащи елементи надделява.

Природната медицина използва растения, вариращи от червена боровинка до мечо грозде. Те имат мощно антибактериално действие и въпреки че понякога не могат да заменят антибиотиците в острата фаза, те имат  важна роля за предотвратяване на рецидивите. Най-често използваните билки при цистит са:

Американска червена боровинка – Vaccinium macrocarpon. Противодейства на адхезията на бактериите към стените на пикочните пътища. Тя е идеалната фитотерапия за предотвратяване на рецидиви и се използва като спомагателно средство в случай на продължаващо лечение, тъй като съдържа антибактериална съставка: хипурова киселина. Освен това има подчертано подкисляване и следователно дезинфекционно действие върху урината. Червената боровинка е особено ефективна срещу Escherichia coli.

D-маноза

Това е проста захар, структурно свързана с глюкозата. Това вещество се абсорбира бавно в стомашно-чревния тракт и поради това голям процент се отделя с урината. На ниво пикочен мехур затруднява адхезията на Escherichia coli. D-маноза се съдържа в червената боровинка, в ябълките, портокалите и боровинките, предлага се и на капсули като хранителна добавка.

Bacillus coagulans

Това е много специален пробиотик със специфичен инхибиторен капацитет върху цяла серия от патогени, също устойчиви на антибиотици. Особено е показано за антагонизиране на вредните чревни бактерии, които са именно най-честата причина за повтарящ се цистит, но и дрожди, вируси и гъбички като кандида. Този щам на лактобацилите е полезен в случаи на инфекции с: ентерококи, клостридии, ешерихия коли, кампилобактер, хеликобактер, хемофилус, клебсиела, йерсиния, шигела, салмонела, стрептококи, протей, псевдомонас и ротавирус.

Пау Д’Арко

Това е растение от тропическите гори на Амазонка, от което индийците винаги са използвали горски плодове и кора за лечение на рани, инфекции и дегенеративни заболявания. Последните изследвания показват неговото антимикробно и противогъбично действие, което се осъществява  главно на ниво урина. Освен че е добър антиоксидант, Пау Д’Арко има силно имуностимулиращо и пречистващо действие, може да се използва както за профилактика, така и за лечение на острите фази на цистита. Не е за пренебрегване тонизиращото му действие поради съдържанието на минерали (калций, магнезий, фосфор, цинк, хром, силиций, манган, молибден, мед, желязо, калий, натрий, кобалт, бор, злато, сребро, стронций, барий, никел).