Текст: Валентина Бианки, натуропат

Хората, които сега обитават планетата, произлизат от Homo Sapiens Sapiens, произхождащ от екваториалните райони на Африка и присъстващ в Близкия изток от вече 80-100 хиляди години. Нашите предци изчакали 60-70 хил. години, преди да се преместят в Европа, където живеел, от поне 100 000 години, неандерталският човек: изключително адаптиран като ръст, мастна тъкан и имунна система към студения климат, обгръщащ Европа, която близо 80 000 години била постоянно покрита с лед. През зимата намалената слънчева светлина водела до понижаване на температурата и тялото на африканския Хомо Сапиенс, преместил се в нашите географски ширини, трябвало да положи огромни усилия, за да се адаптира. Стресът от това често причинявал заболявания като артериална хипертония, тироиден дефицит, имуносупресия, суха кожа и дори депресия. Намаляването на дневното ниво на светлина всъщност води до увеличаване на мелатонина в сравнение с хипофизните хормони – което води до забавяне на метаболизма и по-малка интелектуална жизненост.

Сярата е елемент, който се намира в райони с активни вулкани и горещи извори; има ребалансиращ ефект върху реакцията към студа, особено интензивна при по-малко адаптирани индивиди (средиземноморските раси). Има много растения, съдържащи сяра и следователно сгряващи, по-специално: семейство Liliaceae (чесън), Cruciferes (броколи) и един корен, произхождащ от Далечния изток – джинджифилът.

Чесънът и растенията като глог, маслина и хибискус противодействат на повишаването на налягането, произтичащо от студената зима. Водораслите, способни да улавят светлината от дълбините на морето, активират функцията на щитовидната жлеза, забавена от зимата. Растения като жълтия кантарион, чийто цъфтеж съвпада с най-светлата част на годината (лятното слънцестоене), и семейството на женшена могат да противодействат на депресивните настроения през студените месеци.

През зимата кожата не само става суха и дехидратирана, но се обострят екземите и псориазисът. Необходим е прием на полиненаситени мастни киселини като Омега 3 (рибено масло), Омега 6, масло от иглика и пореч. При някои хора през най-студените месеци пръстите на ръцете и краката стават синкави – добре е те да използват растения, действащи върху микроциркулацията, като гинко билоба, лоза и хамамелис.

Най-ефективните средства за активирането на имунната защита и за предотвратяването на гриповете са бъз, ехинацея, сграбиче и по-малко известни растения като лапачо, африкански пеларгониум, медицински гъби. Както и елементи като цинк, витамин С и пробиотици, които в контакт с чревната лигавица стимулират имунния отговор, особено при децата и възрастните хора.