Текст: Валентина Бианки, натуропат

Според статистиките над един милиард души пътуват по света за ваканцията си всяка година. Пътуването винаги е полезно откъсване за психиката, но то създава много предизвикателства за тялото, което трябва да се изправи пред необичайни височини, понякога много влажен или твърде сух климат, екстремни температури. Но човекът, наследник на Homo Sapiens, тръгвайки от екваториална Африка, предприема поход на колонизация на планетата, достигайки навсякъде – от крайния север на Европа до островите на Полинезия. И инстинктивно продължава да търси сложното пътуване, риска, предизвикателството. Но освен рисковете, свързани с политико-социалното положение в някои страни, ето три от най-често срещаните проблеми, с които се сблъсква пътникът.

Часова разлика
Бързата и неестествена промяна на часовата зона създава дисбаланс на ниво хипоталамус, централния компютър на нашия организъм, регулиращ цялата ни органична активност чрез автоматичния пилот (автономната нервна система). Сутрешният прием на калций и вечерният на магнезий служи за поддържане на стабилна невровегетативна регулация. Сутрешният прием на аминокиселината тирозин и вечерният на триптофан (5HTP) ще адаптират мозъчните невротрансмитери към новите ритми. Особено пътувайки на изток, ще бъде полезно вечерта при пристигането и за поне 7 дни да взимате по 3 mg мелатонин.

Прилошаване в колата
Този проблем, който често засяга децата и тормози родителите, се случва, когато физическото чувство за движение и визуалното възприятие на самото движение не са координирани. Например, ако седите на задната седалка на колата, костите на вътрешното ухо възприемат движението, но зрителното възприятие е блокирано, вестибуларната система (отговорна за баланса и движенията на очите) вече не получава необходимата информация и се задействат симптомите на морска болест. Проблемът е чест при деца на възраст от 2 до 12 години, жени в детеродна възраст, лица с мигрена и синдром на Мениер. Природните решения могат да бъдат:

– масажиране или допир на магнит към акупунктурна точка 6 перикард;

– хомеопатичните лекарства Coccolus 7CH и Nux vomica 7CH, по 3 гранули от вид, прилагани приблизително на всеки час, могат да бъдат полезни, особено при деца;

– джинджифил, 25 mg, 3 пъти на ден са полезни в период на чести пътувания;

– Marrubio vulgare T.M. 2 ml преди пътуване;

– препарати на базата на 5HTP, магнезий и витамин В6 са основни добавки за хора, страдащи хронично от този проблем.

Венозни проблеми
Както пътуването със самолет, така и топлината натоварват венозната ни система. Вените, особено тези на долните крайници, са склонни да се разширяват, течността се натрупва на нивото на глезените и те стават болезнени. Ако при горещ климат венозната недостатъчност причинява тежест в крайниците в допълнение към подуването, дългите въздушни пътувания и седенето дълго време на едно място, особено при възрастни хора, значително увеличават риска от белодробна или мозъчна тромбоза. Хора с тромботичен риск са и младите жени, които приемат противозачатъчни хапчета. При някои контрацептиви тромботичният риск е много висок и приемът им трябва да бъде преустановен поне един месец преди дълъг полет.

Има подходящи природни средства за превенция и лечение на гореспоменатите венозни проблеми.

Пикногенол – смес от проантоцианидини (молекули, принадлежащи към семейството на биофлавоноидите), извлечена от кората на морския бор, подобрява пропускливостта на капилярите, но преди всичко намалява склонността към образуване на съсиреци при дълги пътувания със самолет. Пилотите трябва почти постоянно да приемат това вещество, което има антиоксидантна активност 20 пъти по-висока от тази на витамин С и 50 пъти по-висока от тази на витамин Е.

Миши трън (Бодлив залист) – вечнозелено растение, съдържащо флавоноиди, специфично за укрепване на венозната и капилярната стена. Предназначен е за лечение на разширени вени, хемороиди и флебити, но има и противовъзпалителни, диуретични и антиревматични свойства.

Азиатска центела – екстрактът от надземните части на това растение подпомага микроциркулацията и е полезен за облекчаване на усещането за тежест в краката. Центелата противодейства на целулита и подобрява церебралната микроциркулация, благоприятства паметта и когнитивните процеси.

Прочетете повече за ползите от употребата на билки