Символът на вечната любов

Катарина Виятов

Прието е цветята да се подреждат в кръг, а ние избрахме червени рози и зелени хортензии от градината, защото заедно те означават романтика, хармония, свежест, сърдечност и разбиране

В далечното минало младоженците са носели малки, ухайни букети от полски цветя, за които се е вярвало, че прогонват злите духове, както и пшеница, която се смятала за символ на плодовитостта. През ХV век започват да аранжират в кръг билки-подправки със силен аромат, с идеята да предпазват булката и младоженеца от различни болести. Сред цветята задължително присъствали невен и копър, а след венчавката младоженците трябвало да изяждат букета.

Обичаят за подреждане на цветята в кръг се е запазил и до днес като символ на вечната любов, само че с времето подправките са заменени от разкошни цветя с омайващо ухание. Младоженците също вече не са длъжни да изяждат букета, а булката го хвърля на неомъжените си приятелки и се вярва, че която от тях го хване, първа ще се омъжи.

Букет в стил „Бидермайер” може да се купи, но и да се направи. Ние избрахме да направим празничния букет от ухайни червени рози, набрани в градината (яркият цвят на цветовете е символ на зрялост за женитба) и сферични цветове хортензия, които символизират сърдечност и разбиране.

От материалите и инструментите използвахме нож, ножица, лепило, сребърен прах, златен тюл, копринени панделки и, разбира се, цветя и листа. Червените рози, символизиращи любовта и романтиката, трябва да се почистят от тръните, зелените цветове на хортензията, символизиращи хармонията и свежестта, от листата, а дръжките – да се скъсят еднакво.

9

Подредихме цветята в кръг и фиксирахме дръжките, за да не се разместят, докато ги украсяваме. По периметъра разположихме широки листа от хортензия и златен тюл. Обвихме дръжките с копринена панделка, а сребърния прах фиксирахме върху цветята с лепило. Резултатът е елегантен булчински букет „Бидермайер”, стилно подравнен и с богата символика.