Д-р Ирена Маждракова,
Лекар, хомеопат, психотерапевт
Консултативен център за хармонично здраве „ХЕЛА”
www.hela.bg

Идва като неканен гост при всеки от нас. Понякога за нощ, друг път се застоява с дни, със седмици. Някъде се настанява трайно, дори с години. Може да е спътник на сериозни проблеми – сърдечно-съдови, неврологични, белодробни или заболявания на щитовидната жлеза, хронични болки, стомашно-чревни нарушения, стрес, тревожност или депресия, пристрастеност към цигари, алкохол, кофеин или други вещества. Но може и да е основно действащо лице.

Въпреки, че ще го диагностицира вашият личен лекар, професионалистът, който може да ви помогне да се справите с безсънието, е психотерапевтът. Не е нужно да се борим сами с неканения гост, необходим ни е някой, който го познава добре. Потърсихме Д-р Ирена Маждракова, която разбира различните му лица – като медик със специалност Клинична лаборатория, класически хомеопат, психотерапевт, шуслеров терапевт, цветотерапевт, специалист по аюрведична медицина и нутриционистика. Ето какво ни разказа тя.

Бих искала да ви обясня малко по-подробно за мелатонина – хормона на съня. В ретината на окото има рецептори, възприемащи светлината. Когато дневната светлина намалее, към тялото се подава сигнал за производство на този хормон от епифизната жлеза. А това от своя страна води до намаляване на дневната активност и подготовка на различните системи в тялото за сън. Всяка светлина, идваща от монитори (компютър, телевизия, игри), лампи, рекламни светещи табла и т.н. понижават драстично производството на мелатонин.

Рецептори за този хормон имат следните тъкани: централната нервна система, храносмилателната система, клетките на имунната система, сърдечно-съдовата система. Това са едни от основните ни органови системи. Затова неспазването на ритъма сън – бодърстване води до разбалансиране на организма с проява на редица сериозни симптоми: сърцебиене, гадене, тежест в главата, липса на концентрация, тревожност, непрекъснат поток от мисли, чести боледувания, слаб подвоз на кислород към клетките, умора. Все по-често срещаме млади хора, които не могат да станат сутрин и да започнат деня си и не могат да „угаснат вечер” и да заспят. Това постепенно ни води и до модерния „Burn out” синдром.

Безсънието е трудно заспиване или непълноценен сън. Може да се срещне във всяка възраст, но е по-често срещано при по-възрастните хора, при хора със стресови професии или такива с нощни смени, при хронично болни хора, при невротични хора. Основните причини за безсънието са тревожност, вътрешно напрежение, страх, остри стресови ситуации като загуба на близък човек, загуба на работа, заболяване на роднина, промяна на режима на сън – бодърстване, промяна на местоживеенето, различни видове неврози, някои заболявания на централната нервна система или психични заболявания, изразен болкови синдром, злоупотреба със стимуланти на нервната система.

За хората, страдащи от безсъние, трябва да се направи комплексна програма. Трябва да спят в абсолютно затъмнено помещение, да лягат в един и същи час (около 22 ч.), да не се хранят по-късно от 19 ч., да стават рано (ок. 6:00-6:30), дори това в началото да им е много трудно, да си направят ритуал за заспиване – например да запалят арома лампа с лавандулово масло, да изпият чаша топло мляко с щипка канела в него, да послушат лека успокояваща музика, четиво за душата, по-приглушена светлина (в никакъв случай телевизия или компютри). След тази подготовка да легнат в тъмна стая и да се опитат да релаксират ума.

Ако човек има сериозен психоемоционален проблем, трябва да потърси и квалифицирана помощ от психолог, за да се намери точната причина за състоянието и да се работи в посока към излизане от дадената тревожна ситуация.

Прибягването до медикаменти трябва да е последното в списъка ни. Не ги препоръчвам на никого, докато не се убедя, че всички други методи са се провалили.