Програмата за безплатен ултразвуков скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета възобновяват специалистите от Отделението по неонатология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“.

В рамките на консултациите, които ще се провеждат всяка последна събота на месеца, се извършват високоспециализирани изследвания – ехография на централна нервна система, на коремни органи и слух.

Датата, на която неонатолозите ще преглеждат безплатно през април, е 30-и. Консултациите ще се провеждат от 10.00 до 14.00 ч., като е нужно предварително записване на тел. 02/403 4000 или 02/403 4928. Не са необходими направления, но се препоръчва родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация.

Консултациите са предназначени за недоносени деца до 1 годинка и за рискови деца, родени на термин до 6-месечна възраст. „Нашата превантивна програма цели да обхване повече преждевременно родени деца и такива с ниско и екстремно ниско тегло, за които се е наложило интензивно лечение. Тя включва изследвания за най-честите усложнения, които развиват тези деца в областта на централната нервна система и отделителната система.

Недоносените бебета имат най-голяма необходимост от редовно проследяване, защото много от тези късни усложнения, които те развиват, могат да бъдат успешно лекувани, когато са установени навреме“, коментира началникът на отделението д-р Радка Масларска.