Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

(Без)опасният флирт със слънцето

05.07.22

Текст: д-р Валерия Матеева, дм, началник на отделение Дерматохистопатология и имунохистохимия в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“

Слънцето е здраве. Но непремереният „флирт“ с лъчите може и да ни разболее. Кои са правилата на ефективната слънцезащита? Как да изберем точния продукт за кожата си? Защо няма „невинни изгаряния“? И как да ги избегнем?

Попитахме д-р Валерия Матеева, дм, Главен асистент и началник на отделението по дерматохистопатология и имунохистохимия в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“, тя е национален координатор на европейската кампания за предпазване от рака на кожата „Евромеланома".

Д-р Матеева е член на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология и Международното дружество по дерматопатология. Специалните ù интереси са в областта на дерматоонкологията и дерматохистопатологията. Специализирала е в Швейцария, Германия и Франция.

„Излагането на слънце в умерени дози е полезно, тъй като благоприятства синтезирането на витамин D, който е важен за нормалното функциониране на имунната система“, изтъква д-р Валерия Матеева. За да се заредим със „слънчевия витамин“ обаче, не е нужно да се припичаме безмилостно с часове на плажа. Даже напротив.

„Изгарянето трябва да се избягва по всякакъв начин. Затова препоръчваме излагането на слънце да става извън пиковите часове и в никакъв случай да не се стига до зачервяване на кожата, което е алармиращ белег“, категорична е дерматоложката.

Заплахата „меланом“

Защо? „Слънцето се превръща във враг на кожата, когато се прекали с излагането ù – и най-вече – щом се стигне до изгаряне. UV лъчите действат мутагенно върху генетичния материал, който се намира в ядрата на клетките на епидермиса. Когато се достигне определен праг, който за всеки човек е индивидуален, този генетичен материал се променя и се развиват различни доброкачествени и злокачествени новообразувания на кожата, включително най-опасният кожен тумор – малигненият меланом“, не крие специалистката от УМБАЛ „Александровска“.

UV лъчите са лек при псориазис

Д-р Матеева признава, че за някои пациенти UV лъчите са „лекарство“. „Например болните с псориазис, атопичен дерматит или някои форми на кожни лимфоми правят т.нар. фототерапия в клиниките по дерматология. Тези процедури продължават по няколко минути и се извършват от 3 до 5 пъти в седмицата. Имат минимални странични действия, тъй като е селектирана тази дължина на вълната от ултравиолетовата светлина, която няма да им навреди. А напротив – ще помогнем за по-бързото обратно развитие на заболяването“, разкрива дерматоложката.

При лупус – само на сянка

За жалост има и пациенти, за които слънцето може да е опасно. „Хората с някои заболявания – като автоимунния лупус еритематозус – трябва да се пазят особено много. Доказано е, че излагането на лъчение води до тласък на болестта им“, предупреждава д-р Матеева. Плажът е „табу“ и за хората с някои редки генетични заболявания. „При пациентите с ксеродерма пигментоза например липсва възможност за „поправка“ на  дефектите в генетичния материал, които слънцето предизвиква. Ето защо, те са много по-склонни да развият различни доброкачествени или злокачествени новообразувания на кожата“, обяснява специалистката от „Александровска“.

Хиперпигментации тормозят бременните

И ако подобни диагнози са рядкост, то друг проблем, свързан с прекомерното излагане на слънце, засяга най-голям брой хора. „Хиперпигментациите или т.нар. мелазма са особено често срещани при бременните и при жени, които използват перорални контрацептиви. При тях излагането на слънце е свързано с образуването на тъмни петна, които се лекуват много трудно и бавно. Отнема доста време – месеци, дори години, за да бъдат повлияни в добра посока“, споделя опита си д-р Матеева.

Кои са най-честите грешки, които допускаме при слънцезащитата? И кои „златни правила“ е добре да спазваме? Д-р Матеева дава 5 ценни препоръки:

  • Изберете крем от аптеката

„Не бива да се разчита единствено на слънцезащитните продукти. На първо място превенцията трябва да започне с промяна на начина на живот. Например с излагане на слънце само в безопасните часове, предотвратяване на изгаряне и използване на слънцезащитното облекло – особено за малките деца“, подчертава дерматоложката. Едва след това идва важната роля на слънцезащитните продукти. Препоръката на д-р Матеева е кремовете и лосионите да се закупуват от аптека.

„Дерматокозметичните продукти минават тестове и има гаранция за качеството им“, изтъква специалистката от УМБАЛ „Александровска“.

  • Нанасяйте го 20 минути преди плажа

И най-добрият крем обаче може да не е ефективен, ако не се прилага по правилата. „Продуктът се нанася минимум 20 минути преди излагане на слънце, тъй като повечето препарати са от типа на т.нар. химически филтри и имат нужда от известно време, за да се активира действието им“, обяснява д-р Матеева.

б„Важно е да се ползва в достатъчно количество, тъй като в противен случай може да се намали слънцезащитният фактор, упоменат на опаковката. Тоест, ако си купим SPF 50 крем, трябва да се маже регулярно на всеки 2 часа. И то по определения брой единици за съответната площ. Например 1 единица слънцезащитен крем представляват около 2 см изваден от тубата крем, което е достатъчно за лицето. За шията е необходима още една единица и т.н. за цялото тяло“, обръща внимание дерматоложката.

  • Вземете си по-висок фактор

Д-р Матеева обаче не крие, че този „идеален сценарий“ трудно се постига на плажа. „Затова нашият съвет е да се използват продукти с по-висок фактор, като невинаги може да се постигне максимална защита, а с 20-30% по-ниска поради по-малкото количество, което се слага“, допълва специалистката от УМБАЛ „Александровска“. И препоръчва след всяко излизане от морето да мажем отново с крем, ако сме избрали водоразтворим продукт.

„Разбира се, съществуват и водоустойчиви продукти, които създават по-голям комфорт, но не трябва да се забравя да бъдат нанасяни също на всеки 2 часа, за да се получи максимална ефективност“, напомня дерматоложката.

  • И в планината се мажете на 2 часа

Мит е, че се изгаря само на море – напротив, лъчите в планината са по-коварни заради по-голямата надморска височина. „Приятното съзерцаване на слънцето в почивките между преходите може да доведе до сериозни изгаряния. Във високата планина обикновено има лек вятър и никога не може да ни стане толкова топло, че да потърсим сянката. Напротив, удължаваме времето, в което сме изложени на слънце. Затова е нужно да не забравяме на всеки 2 часа да нанасяме слънцезащитен крем“, изтъква д-р Матеева.

  • Проверявайте UV индекса през смартфона

Трябва да защитаваме кожата не само през отпуската. „В градска среда е добре да се следи т.нар. UV индекс. Това е цифровото изражение на интензитета на слънчевата светлина за определен час през деня. Хубаво е, че може да бъде проверен в апликациите на нашите смарт телефони. Ако UV индексът е 5-6-7 и нагоре, това означава, че е необходима слънцезащита и в градска среда“, обяснява д-р Матеева.

„Разбира се, че може да се използва и хидратиращ крем с UV фактор, но препоръчвам той да бъде по-висок – над 30 SPF”, допълва дерматоложката. В последните години доста дами използват декоративна козметика с UV фактор. „Това е добра възможност, но отново стои въпросът за повторното нанасяне на всеки 2 часа – при фон дьо тен, върху който има пудра или завършваща част на грима, обективно няма как да се случи“, отбелязва специалистката от УМБАЛ „Александровска“.

  • Изгарянето до 7 годинки е най-опасно

Как да действаме, ако все пак изгорим? „Единственото, което може да се направи, е да се облекчи моментното състояние, което, според мен, е далеч по-малкият проблем. По-големият са дългосрочните последици. Особено малките деца, които изгарят във възрастта до 7 години, увеличават значително риска за развитие на злокачествен меланом на кожата десетилетия по-късно“, алармира националният координатор на „Евромеланома“.

„Все пак, за да облекчим състоянието на кожата, има продукти, които се продават отново в аптеките. те съдържат антиоксиданти, определени успокояващи масла, които помагат за хидратацията. Разбира се, ефективна е и старата рецепта, която всички знаем – за намазване с кисело мляко. Определено то и хидратира, и охлажда“, споделя дерматоложката.

„Проблемът обаче са не тези няколко часа или дни, в които ще страдаме, а дългосрочният ефект от изгарянето, защото щетата върху кожата вече е нанесена и времето не може да бъде върнато назад“, категорична е д-р Валерия Матеева.

cross