Източник на витамин А

маг. инж. Неманя Стоилкович

Бета-каротинът е един от най-познатите антиоксиданти, който днес ни предпазва от запушване на кръвоносните съдове и вредното влияние на UV лъчите, стимулира имунната система, намалява опасността от злокачествени тумори и помага в борбата против акутните и хроничните инфекции.

Бета-каротинът е растителен пигмент от групата на каротеноидите, а нашият организъм произвежда от него витамин А. Най-голямо количество бета-каротин се намира в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци, както и в тъмнозеления листен зеленчук. Ето защо  трябва да консумират моркови, тикви, ябълки, спанак, картофи, зелена салата, зеле, броколи.

Нутриционистите препоръчват морковите да се обработват топлинно, защото когато се ядат сурови, само 3% от бета-каротина се отделя при храносмилане, а когато се ядат варени, този процент нараства от 33 до 39 на сто.

Бета-каротинът играе много важна роля, която е свързана със здравето ни. Той има защитна функция в процеса на запушване на кръвоносните съдове и затова се казва, че е както техен  пазител така и на сърцето. Той има голямо значение в борбата против акутните и хроничните инфекции и се смята, че намалява опасността от развитието на злокачествени тумори. Бета-каротинът предпазва кожата ни от вредното влияние на UV лъчите и затова го има в препаратите против слънчеви изгаряния. Той е един от най-известните антиоксиданти и действа в борбата против свободните радикали. Освен това е необходим за създаването на меланин, облекчаването на неразположенията при гастрит и лечението на дегенерацията на жълтото петно.

Големите дози на бета-каротин нямат противопоказания, освен че могат да придадат на кожата оранжево-жълт цвят (ксантоза), който се премахва след намаляване на дозите. Въпреки че бета-каротинът е много полезен при превенцията на много болести и запазването на здравето ни, смята се, че съвременният човек приема само около 2 mg бета-каротин дневно, което е недостатъчно. Според епидемиологичните данни около 45%  от населението в много страни не приема необходимото количество витамин А, което косвено потвърждава и недостатъчното количество бета-каротин. Затова да се обърнем към здравословната храна, наситена с плодове и зеленчуци.

Оранжеви и жълти моркови
В природата съществуват стотина каротеноида, но само от 50 може да се извлече витамин А. Най-успешното превръщане е тъкмо от бета-каротина, който е изолиран за пръв път през 1830 година от морковите (carrot), откъдето е получил и името си. Морковите, които днес консумираме, произлизат от див вид, вирял на територията на Персия (днес Иран и Пакистан). През VIII век маврите ги донесли от Испания  в Европа. Морковите били използвани от древните гърци и римляни. Въпреки че някогашните предци на морковите са могли да имат и лилав корен, днес на пазара купуваме оранжеви или жълти моркови.