Първичният танц на радостта

Александра Груден
хореограф и инструктор по ориенталски танци

Никога не е твърде късно или твърде рано да започнете да учите този древен танц, който векове наред е олицетворявал първичната енергия и радостта от живота, чрез омайната красота на движенията, които отпускат тялото и същевременно му дават сила и здраве, създавайки вълшебно естетическо изживяване

Според някои източници, терминът „бели денс“ (коремен танц) е използван за първи път от американеца Сол Блум, автор и продуцент на част от голямото световно изложение в Чикаго през 1893 г., когато за нуждите на една изложба декорира цяла улица в стила на типична улица от египетския град Кайро и довежда истински алжирски танцьорки да пренесат полъх от културата на Близкия изток. За да привлече посетители, той използва провокативния израз „бели денс“, описвайки така с две думи танца на алжирските танцьорки, с цел пуританското общество масово да се втурне на изложбата.

На арабски този танц се нарича „ракс шарки“, което означава „ориенталски танц“, а на английски се използва терминът „belly dance“, за който се смята,че вероятно произхожда от термина „ракс балади“, което означава „селски танц“, с произход от Египет, при който танцьори, под емоционалните звуци на акордеон, танцуват със стъпки на цялото стъпало, свързвайки се по този начин със земята. Французите го наричат „danse du ventre“, или „танц с корема“, както го наричат и повечето съвременни танцьори и танцьорки, а някои твърдят, че този термин всъщност е измислен от очарованите пътешественици от Запада, пътували из Близкия изток в началото на ХІХ век.

Танцът на Африка, Средния и Близкия изток
Археологически находки, разкопки и артефакти свързват ориенталския танц с обредните ритуали за плодородие от архаичното, езическо минало на човечеството, а изображенията на танцьорки по стените на дворците, както и персийските миниатюри от ХІІ и ХІІІ век с подобни мотиви и записките и преданията за традиционни ритуални танци за специални поводи, са изначална част от дългата история на Африка, Средния и Близкия изток.

Световната популярност на ориенталския танц води началото си още от епохата на романтизма, през ХVІІІ и ХІХ век, когато танцови трупи от Близкия изток са представяли изкуството си в световните метрополии като Лондон и Париж.

И легендарната Мата Хари (1876-1917), танцьорка и куртизанка, разстреляна за шпионаж през Първата световна война, се прочула със своите сензационни, провокативни и съблазнителни ориенталски танци, за което свидетелстват фотографии, многобройни книги, както и филми, сред които най-известен е „Мата Хари“ от 1931 г., с Грета Гарбо в главната роля. Холивудската филмова индустрия има до голяма степен заслуга за бляскавия външен вид на танцьорките, които в старите холивудски филми, основани на фантазии за хареми, могат да се видят в сутиени, украсени с пайети, монети и мъниста и в специфични поли и панталони, спуснати върху бедрата, за да подчертават още повече движенията. Впрочем, че става дума за танц, чиято популярност не отслабва, се вижда и по това, че днешни суперзвезди като Шакира, Риана и Кристина Агилера не пропускат възможност да разнообразят клиповете и изпълненията си с елементи от ориенталски танци. С бели денс се занимават и обикновени жени по цял свят като форма на отдих, а от 1975 г. укрепва и международната общност на танцьорите, издават се книги и ръководства, организират се сдружения, танцови уъркшопове, фестивали и семинари.

Макар обикновено да се смята, че мъ жете нямат работа в ориенталските танци, миниатюри от епохата на Османската империя показват младежи, изпълняващи такива танци. Днес мъже изпълняват ориенталски танци по цял свят, а споровете, дали трябва или не да имат различна хореография и костюми от тези на танцьорките, не отслабват.

Добър за здравето
Никога не е твърде късно или твърде рано да започнете да учите този древен танц, който векове наред е олицетворявал първичната енергия и радостта от живота, чрез омайната красота на движенията, които отпускат тялото и същевременно му дават сила и здраве, създавайки вълшебно естетическо изживяване. Бели денсът е и изключително добра тренировка за сърдечно-съдовата система, тъй като повишава еластичността и гъвкавостта на тялото и е подходящ за хора с всякаква възраст и телосложение. Тренирането на ориенталски танци укрепва мускулатурата и помага за облекчаване на напрежението в гръбнака, тъй като действа срещу постоянния натиск върху дисковете, възникващ в резултат на съвременния, силно заседнал начин на живот. Въпреки това, преди да решите да практикувате това древно изкуство, задължително се консултирайте с лекар и тренирайте толкова, колкото можете.