Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Бебе навреме

Текст: Олга Георгиева
02.03.23
BETTY брой 106

В началото на тази година Българска телеграфна агенция и фондация „Искам бебе“ стартираха нова съвместна инициатива „Родители навреме” и рубриката „Бебе навреме“. Нейната цел е да развенчае един все по-широко разпространяван мит: този, че с увеличената продължителност на живот на хората се е увеличило и времето за тяхната репродукция.

В началото на тази година Българска телеграфна агенция и фондация „Искам бебе“ стартираха нова съвместна инициатива „Родители навреме” и рубриката „Бебе навреме“. Нейната цел е да развенчае един все по-широко разпространяван мит: този, че с увеличената продължителност на живот на хората се е увеличило и времето за тяхната репродукция.

През последното столетие и особено през последните няколко десетилетия начинът на живот и структурата на обществото в развитите страни се е променила коренно. Ако от нашите баби и прабаби се е очаквало на първо място да се задомят, да родят деца и да се грижат за тях, от съвременната жена, преди да пристъпи към създаването на семейство, се очаква да завърши висше образование, да заеме място в обществото, да има собствени доходи и да си намери партньор.

Само че понякога това отнема много време, години от най-добрата репродуктивна възраст за жената, която според специалистите е от 21 до 25-годишна възраст. Възрастта за раждане на първо дете се измества все по-напред, но за съжаление човешката биология не се е променила от хилядолетия... И когато най-накрая жената има образование и професия, има доходи и е намерила отговорен партньор, който е готов да създаде с нея семейство или е решила да роди и отгледа детето си сама, може да се окаже късно да забраменее дори със средствата на съвременната медицина.

Фактите

По данни на фондация „Искам бебе“ над 145 000 двойки в България се нуждаят от асистирана репродукция, за да заченат дете, а според медицински специалисти броят им нараства всяка година. По данни на НСИ през 2021 г. населението ни е намаляло до 6 519 789 души (за сравнение през 1985 г. е било 8 948 649 души). Този драстичен спад се дължи не толкова на външната миграция, колкото на другия определящ фактор: съотношението между раждаемост и смъртност.

По данни на фондация „Искам бебе“ преди 40 години в страната ни са се раждали около 200 000 деца годишно, а днес се раждат едва около 60 000 годишно. Според проучване на агенция „Алфа рисърч“, извършено през януари 2022 г., близо 90 на сто от жените с висше образоване в България раждат първото си дете на около 30-годишна възраст, а жените с основно и ниско образование – на около 22-годишна възраст. Тенденцията за повишаване на възрастта на раждане на първо дете е общоевропейска и по данни на „Евростат“ от 2019 г. тя е 29,4 години.

Безпокойството на специалистите

Въпреки безспорния напредък на медицината и възможността за инвитро, за замразяване на генетичен материал (сперматозоиди и яйцеклетки), както и за използването на донорски, основното притеснение на медиците е, че медицината не е всесилна. По думите на д-р Георги Николов, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология, жените след 35-годишна възраст са „репродуктивно стари“, независимо колко добре изглеждат в огледалото.

На пресконференцията за обявяване на старта на „Бебе навреме” той припомни някои от случаите, в които жени над 45-годишна възраст са родили първото си дете и са обявили това събитие, но не са споделили, че то е станало с донорски яйцеклетки. Друг проблем е, че намаляването на яйчниковия резерв започва да се случва и на по-ранна възраст.

 

Яйчников резерв и репродуктивно остаряване

Това е функционалният потенциал на яйчника, наличният брой и качеството на яйцеклетките в него. Репродуктивното остаряване е следствие на намаляването на броя и качеството на яйчниковите фоликули. Важно е да се знае, че през периода от 30 до 40 години жените губят около ¾ от фоликуларния си резерв. Разбира се, може да има съществени разлики между жени на една и съща възраст.  Шансовете за бременност се прогнозират на базата на коректна оценка на яйчниковия резерв.

Безплатни изследвания

За това се бори фондация „Искам бебе”. По думите на нейната основателка Радина Велчева,  много се прави за подпомагане на хората с репродуктивни проблеми, но вече трява да се мисли превантивно, за да не се достига до тях. Превенцията се изразява в информираност и в изследвания на яйчниковия резерв на жените на възраст от 18 до 30 години и спермограма на мъжете от 18 до 45 години. Фондацията поема агажимент в рамките на около година да бъдат осигурени безплатни изследвания за хората на тази възраст. Предложението на фондацията те да бъдат заплащани от НЗОК  вече е изпратено в писма до всички министерства. Държавата вече отделя 20 млн. лв. за инвитро процедури.

И още за инициативата

„Започвайки тази кампания, ще можем да дадем началото на разговора за смяна на ценностния модел, да убедим младите хора да родят децата си навреме, да ги мотивираме да съчетаят кариерното си развитие с родителството“, споделя Радина Велчева от позицията си на майка, активен гражданин и пациент с репродуктивен проблем.

„Време е сериозният акцент да бъде сложен не върху кампания за набиране на средства, промяна на законодателство, а върху една постоянна инициатива за информираност за причините, които водят до това една жена и мъж да не могат да имат деца“, допълва генералният директор на БТА Кирил Вълчев. „Ние всички носим отговорност за стереотипа, според който детето пречи и трябва да се отлага.“

За повече информация:
Фондация „Искам бебе“ - https://iskambebe.bg/

cross