Текст: Христо Донев

Спортната стрелба не е сред най-популярните спортове по света, но е на голяма почит в България. През годините сме имали редица шампиони, покрай които малчуганите се запалват и хващат пистолет или пушка. Стрелбата е от най-старите умения, познати на човечеството. Благодарение на нея хората са се изхранвали в миналото. Тя включва различни видове стрелба и различни видове оръжия.

ИСТОРИЯТА
Стрелбата придобива спортен характер доста назад във времето. С развитието на оръжията се е развивала и самата стрелба и съответно спортната стрелба, която позволява да се изпробват най-добрите оръжия и мерни прибори.

Първата национална асоциация по стрелба е била създадена във Великобритания, за да се насърчат доброволческите корпуси и да се популяризира стрелбата като спорт на Острова. В САЩ също е създадена такава асоциация през 1871 г., като инициатори са били ветераните от Гражданската война – полковник Уилям Чърч и генерал Джордж Уингейт. Те установили, че по време на войната стрелците са изключително неточни, затова се опитали да популяризират спорта, като го вкарват и в научните рамки като теория и начин за боравене с оръжията. През 1872 г. с финансовата помощ на фирма от Лонг Айлънд е закупена фермата на Крийд в щата Ню Йорк, където е изградено стрелбище. Поради огромния интерес обаче в един момент това стрелбище се оказва тясно и асоциацията се премества в Кемп Пери, където е и до днес.

През 1903 г. Националната асоциация по стрелба започва да изгражда стрелкови клубове във всички големи колежи, университети и военни академии, като до 1906 г. в националните състезания вече участват по най-малко 200 момчета. Днес в Щатите със стрелкови спортове се занимават над 1 милион младежи.

Френският шампион по стрелба с пистолет и основател на модерните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен е участвал в множество състезания и този факт със сигурност допринася за включването на 5 различни дисциплини от спортната стрелба в първата Олимпиада през 1896 г. С течение на годините стрелковите спортове се променят, за да отговорят на технологичните и социални стандарти. Пример за това е промяната във формата на мишените, които преди са били като човек или на животно, а по-късно стават кръгли, за да се избегне асоциирането на спорта с насилие.

ПРАВИЛАТА
За спортната стрелба е важно владеенето на оръжието (за точност и бързина на изстрелите), като то може да бъде пистолет, въздушна пушка, лък, арбалет или ловна пушка. Ловът също може да се причисли към спортната стрелба, тъй като е бил част от олимпийските игри (само веднъж, и то през далечната 1900 г.). Стрелковите спортове могат да се категоризират според вида на използваното оръжие, разстоянието, на което се стреля, както и по вида мишена.

За стрелба с пушка се използва пневматично или огнестрелно оръжие, което е с пълнител и се държи с две ръце. Пушката има по-голям обхват и по-голяма точност от пистолетите. Провеждат се 6 различни състезания, включително и 3 олимпийски. Включват се 3 дистанции, включително 10, 50 и 300 метра. Федерацията е включила и две дисциплини с движещи се мишени, на дистанции от 10 и 50 метра.

Съществуват три позиции за стрелба с пушка – права, на коляно и легнала, като в последната по правило се получават най-високи резултати, тъй като оръжието е най-стабилно.

При спортна стрелба с пистолет оръжието се държи с една ръка. То има по-малък стрелкови обхват и по-малка точност. Има 6 дисциплини, от които 4 олимпийски и 2 неолимпийски, в които се провеждат световни първенства. Стрелбата с пистолет е включена в първите модерни олимпийски игри, оттогава се провеждат дисциплини с бърза и бавна стрелба, а обичайните дистанции са 10, 25 и 50 метра. Всеки състезател има свой собствен пистолет, който е изработен по неговите анатомични особености.

У НАС
Стрелците ни дебютират на олимпийски игри през  1936 г. в Берлин. Началото на българската колекция от медали поставя Величко Величков 28 години по-късно. В Токио ‘64 той печели сребро на малокалибрена пушка.

Още 24 години минават, преди стрелците ни да уцелят златото. В Сеул ‘88 Таню Киряков триумфира с титлата на 10 м пистолет. Мария Гроздева обаче записва името си със златни букви в олимпийската ни история. Тя е единствената българска спортистка с 5 медала от 4 олимпиади – Барселона ‘92 (бронз, 10 м пистолет), Атланта ‘96 (бронз, 25 м пистолет), Сидни 2000 (злато, 25 м пистолет) и Атина 2004 (злато, 25 м и бронз на 10 м пистолет).

Сега във всяко едно спортно училище у нас има заложена в програмата дисциплина „Спортна стрелба“. За любители пък има куп стрелкови клубове, в които могат да пробват точността на мерника си. При собствени боеприпаси се наема само определен коридор, като цената му е 22 лева на час. На разположение на всеки има инструктор, който да следи за вашата безопасност.