Как да изберем най-подходящия

Мария Йоксимович

Идеалният бански костюм е онзи, който по кройка и материал е подходящ за телосложението ни, прикрива недостатъците на тялото ни, подчертава предимствата и в който се чувстваме удобно, самоуверено и привлекателно.

Въпреки че за изработката на един бански костюм е необходим много по-малко материал, отколкото за някоя друга дреха, е факт, че при подходящ избор на модел, шарки и цветове той може както да прикрие някои форми на тялото, така и да ги подчертае. Това не зависи само от основното разделение на банските костюми на цели и от две части, а и от дължината на крачола, височината на талията, чашките, презрамките и всички онези многобройни, повече или по-малко дискретни детайли, като набори, панделки, метални токи, мъниста, ленти, ресни и много други.

Определението за идеален бански костюм е много просто – това е онзи бански костюм, който по кройка и материал е подходящ за телосложението ни, прикрива недостатъците и подчертава предимствата на тялото ни. Ако направим добър избор, ще се чувстваме самоуверени и желани в такъв бански. За да постигнем това, трябва да се сблъскаме „очи в очи“ със своето телосложение, търпеливо да пробваме повече модели и да изберем онзи, който ни стои най-добре и в който се чувстваме комфортно. Не е толкова важно, ако той не попада в категорията на актуалните тенденции, те идват и си отиват, а съвършеният бански костюм, който ни е по мярка остава ненадминат и винаги актуален. Важно е размерът му да бъде точният за нас, за да не подчертава недостатъците на тялото.

Фигура тип круша: Така наречената крушовидна форма на тяло, имат жените, чиито бедра са малко по-широки от раменете. За такова телосложение модните експерти препоръчват и цели и половинки бански костюми, но е хубаво да изберете модели с къси крачоли и в тъмни цветове. За тези, които обичат бикините, съветът е горната част да бъде с ярки цветове и да се връзва около шията (това разширява раменете визуално), а долната част да бъде колко се може по-изчистена, без шарки и украшения, едноцветна и в тъмни цветове. Подходящи са и половинките с ефектни вертикални райета.

Фигура тип пясъчен часовник: Онова, което отличава тази форма на тяло е по-слаба талия и заоблени форми „там, където трябва“. Всеки бански костюм от две части стои добре на фигурата тип пясъчен часовник, но, ако гърдите са по-подчертани от ханша, трябва внимателно да подберете модела чашки и да се спрете на по-убити цветове. Оскъдните модели с ниска талия, които се завързват с връзки отстрани, подчертават много добре хубаво оформените бедра.

Фигура без подчертана талия: Когато талията  не е оформена, най-добрият избор са целите бански костюми. Изрезките на височината на талията, създават ефект на по-слаба и тясна талия, разширявайки ханша визуално. И асиметричните и необичайни прорези по дължина на задната, както и на предната част на банския костюм, също допринасят за шик вида на фигурата.

Малки и големи гърди: За всеки размер гърди съществува подходящ модел, който да намали или увеличи визуално бюста. Големите гърди изискват стабилна горна част с качествени чашки, в тъмни цветове и дискретни шарки, както и по-широки презрамки. Воланите, ресните, наборите и крещящите цветове не се препоръчват, подобно на тънките презрамки, или още по-лошо – тяхното отсъствие.

Всичко онова, което не е подходящо при подчертан бюст, се препоръчва за малките гърди. Живите цветове, необичайните принтове, наборите, воланчетата, стилизираните цветя, панделките и други подобни, визуално ще увеличат малките гърди. Освен моделите с украсената горна част, отлични са и тези, които имат push up ефект.

Заоблена фигура и подчертан корем: Обикновено закръглената фигура и излишните килограми се характеризират с по-големи гърди и задни части, както и подчертан корем. Идеалният модел е едноцветен цял бански костюм, например с прихлупване на талията, с не прекалено голямо деколте и с чашки. Би било хубаво, тези, които въпреки излишните килограми, не могат без бикини, да изберат модел като онези от петдесетте и шестдесетте години на миналия век с висока талия над корема, които от скоро са и много актуални.

Къси крака: Лесно можете да удължите визуално краката, като изберете модели бански костюм, които са високо изрязани над бедрата. Отлични са и моделите, чиято долната част се връзва с тънки връзки отстрани.

Без оглед какъв модел бански ще изберете това лято, за всички модели се препоръчва да са от материал, който се суши бързо и лесно и не прозира при излизане от водата. Освен това е хубаво винаги да имате и резервен бански костюм. За него също е важно да е удобен и в изправност, тоест всички закопчалки да работят и да „стои като излят“, когато плувате, или си играете с децата на пясъка и в плитчините. И не забравяйте, че по време на годишната отпуска банският костюм е нещо, което се носи всеки ден и освен естетична има и практична цел. Затова се подгответе добре преди покупката, представете си вашия идеален бански костюм и не се стеснявайте да пробвате повече модели, както и да се консултирате с продавачката за качеството и издръжливостта им.

Тенденция за това лято
Въпреки че някои смятат, че целите бански костюми са малко демоде, или че са резервирани за дамите на възраст и с излишни килограми, това не е така. Качественият, добре скроен цял бански костюм от хубава материя, който се суши лесно и бързо е моден хит за това лято. Вариантите са безброй – от класическия черен, който не излиза от мода (подобно на малката черна рокля) до моделите с много изрезки, с открит или закрит корем, повече или по-малко изрязана долна част, дълбоко или плитко деколте, с презрамки или без тях, или такива, които се махат. Носете цял бански, след като хванете тен и не по време на продължителни слънчеви бани. С него отлично си отива и широка плажна пола. Тази година летен хит ще бъдат банските в черно, златисто, тюркоазено и зелено, но са на мода и бежовите, белите и тези с пясъчен цвят.

Вечните бикини
Бикините не излизат от мода с десетилетия и не са запазена марка само за жените със съвършено тяло без нито грам мазнини. Банският костюм от две части е отличен за слънчеви бани, а малко по-големият корем или прекалено подчертаните задни части могат да се прикрият визуално с долнище, което е изрязано и с кройка висока почти до талията.