Уникалното мобилно приложение, наречено NOVID 20, е дело на екип, ръководен от живеещия в Австрия българин Михаил Ковачев. Базирано е на Bluetooth, GPS и други технологии и работи на следния принцип: „Ако говорим от 2 метра разстояние, телефоните индикират това и проследяват колко време сме в контакт.

Базирайки се на тези данни, може да се изчисли какъв е шансът аз да заразя вас. Ако на следващия ден се окаже, че наистина съм болен и съм имал възможност да разболявам хора преди това, тази информация се изпраща на вашия телефон. Цялата обаче остава напълно анонимна и няма възможност да се разбере дали аз съм човекът, който се е разболял, кой съм всъщност и къде съм се движил. Всички данни остават локално на телефона и чак когато се разболея, има възможност информацията да се сподели анонимно с други телефони“, поясни още Михаил Ковачев.

NOVID 20 е вдъхновено от подобни азиатски приложения, вече е одобрено от властите в Грузия и работи успешно там.

Помислено е и за онези потребители, които нямат смартфон. Вече има разработени и ключодържатели, и чип карти, с които може и без телефон да се използва приложението. Първоначално те трябва да бъдат сканирани с телефон, но след това работят самостоятелно като събират информацията в себе си.

Михаил Ковачев се надява NOVID 20 да бъде одобрено и от българското правителство и да допълни мобилната програма за борба с COVID-19 – ViruSafe.