Tекст: д-р Антонио Душепеев, началник на Родилното отделение в УМБАЛ Бургас

Деликатна тема, чието неглижиране може да ни създаде сериозни здравословни проблеми на деликатно място – това е бактериалната вагиноза. Какво я провокира? Как грижата за уж безупречния дамски тоалет може да я задълбочи? И кои са опасните усложнения Отговорите дава акушер-гинекологът д-р Антонио Душепеев, началник на Родилното отделение в УМБАЛ Бургас.

„Бактериалната вагиноза е заболяване на нормалната вагинална флора. Настъпва по различни причини, дава дискретни оплаквания, с които в един момент пациентката свиква и спира да им обръща внимание. Но тези оплаквания са лошо обещание за бъдещи проблеми“, обяснява д-р Антонио Душепеев.

Естествена бариера срещу инфекциите
Какво всъщност се крие зад наглед невинното „бяло течение“, сърбежа и дискомфорта? „Бактериалната вагиноза унищожава една от естествените бариери за проникване на инфекции в организма. При недостатъчно навременна намеса би могла да предизвика възпаление на по-горните „етажи“ на вътрешните гениталии с всички последващи проблеми – включително и стерилитет“, предупреждава АГ специалистът. И не крие, че за опитния гинеколог е достатъчен „един обикновен поглед“, за да я различи измежду различните диагнози, които според дамите са с едва ли не едни и същи симптоми. „Естествено в практиката имат място и т.нар.посявки, микробиологичните изследвания. Но обикновено те дават противоречиви резултати. Един добър клиницист би могъл да се справи с проблема при навременна консултация“, категоричен е началникът на Родилното отделение в УМБАЛ Бургас.

Имайте едно наум за тампоните
Какво предизвиква бактериалната вагиноза? „Виновниците“, оказва се, са много и различни. „В близкото минало най-сериозната предпоставка бяха влагалищните промивки, които жените си правеха по различни поводи, включително прекомерната хигиена. С т.нар. душинг отстраняваха нормалната бактериална флора и създаваха условия за развитие на бактериалната вагиноза“, признава д-р Душепеев.

Сред сериозните рискови фактори са и необезопасените сексуални контакти. „Освен че променят PH-то на влагалището, са един от начините за пренасяне на микроорганизми. Честата смяна на партньорите влияе, когато става дума за секс без презерватив“, обяснява гинекологът. „Използването на тампони при продължителна бактериална вагиноза също може да създаде сериозни проблеми“, предупреждава д-р Душепеев.

И партньорът трябва да се лекува
Добрата новина е, че ефективно лечение на бактериалната вагиноза има. „Терапията е елементарна, с много стари и утвърдени схеми в гинекологията. Затвърждават се с вагинални таблетки, които съдържат лактобацили. И естествено с периодични микробиологични изследвания – за доказване на достатъчно количество нормална бактериална флора във влагалището“, разкрива алгоритъма АГ специалистът. Сексуалният партньор също трябва „да вземе мерки“, като лечението при него е краткотрайно. Важно е проблемът да не се подценява, защото е предпоставка за по-сериозни инфекции заради премахването на естествени бариери и нахлуването на патогенна микрофлора, напомня д-р Душепеев.

Усложненията са коварни
Какви усложнения има риск да предизвика бактериалната вагиноза? „Може да доведе до вагинит – възпаление на влагалищната стена, до цервицит – възпаление на влагалищната част на маточната шийка, цервикалния канал, кухината на матката, тръбите и т.н., включително и до стерилитет“, алармира д-р антонио душепеев.